Foto: Al Araby/CC BY-SA 3:0

Gaza kort: offensief Rafah, afwijzing Hamas-voorstel, tunnels onder UNRWA…

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over het offensief in Rafah, hoe Netanyahu een voorstel van Hamas afwijst en de tunnels onder het UNRWA.

dinsdag 13 februari 2024 10:55
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

*  *  *

Offensief in Rafah

In de nacht van 11 februari zijn nieuwe aanvallen gemeld in Rafah, waarbij ooggetuigen spreken van ongeveer vijftien luchtaanvallen en beschietingen door een helikopter. Deze aanvallen hebben twee moskeeën en meerdere huizen geraakt, daarbij hebben ziekenhuismedewerkers minstens 50 doden gemeld.

De evacuatie wordt door de VS en de VN beschouwd als een mogelijke ramp

In Rafah, gelegen aan de Egyptische grens, zitten als gevolg van het Israëlische offensief meer dan één miljoen burgers op elkaar gepakt, vaak in geïmproviseerde tenten. Ondanks sterke tegenstand van de VS en de VN om geen grootschalige aanval uit te voeren, maakt Israëlische premier Benjamin Netanyahu plannen om het offensief naar Rafah uit te breiden en de burgerbevolking van de stad te evacueren. De evacuatie wordt door de VS en de VN beschouwd als een mogelijke ramp.

Deze burgers kunnen nergens naartoe als de gevechten in Rafah toenemen. Nergens is het veilig.

Egypte

Vluchtende Gazanen kunnen in ieder geval niet naar  Egypte, aangezien Egypte weigert de burgerbevolking binnen te laten. Als Israël de Palestijnen de grens zou dwingen over te steken, dreigt Egypte zelfs het vredesverdrag met Israël uit 1979 op te zeggen. Aan de Egyptische zijde van de grens is de bewaking overigens ook al geïntensiveerd.

Netanyahu wijst Hamas-voorstel af

Tijdens een persconferentie in Tel Aviv benadrukte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, dat Israël het bloedige incident van 7 oktober niet mag gebruiken als rechtvaardiging om anderen te ontmenselijken. Dit was de scherpste kritiek van de VS Israël tot nu toe.

Blinken besprak ook een Hamas-voorstel met premier Netanyahu, waarbij Hamas een driefasenplan aanbiedt voor de vrijlating van gijzelaars, met een voorwaarde van een staakt-het-vuren van vier maanden, waarin er overlegd kan worden over het einde van de oorlog.

Netanyahu wees het voorstel af en benadrukte vastberadenheid om Hamas te vernietigen, waarbij hij aangaf dat aanhoudende militaire druk noodzakelijk is voor de vrijlating van de gegijzelden.

De 6-jarige Hind dood aangetroffen

In een vorige aflevering schreven we over het aangrijpende verhaal van het zesjarige meisje, Hind dat samen met twee ambulanciers vermist was na een schietgevecht met het Israëlisch leger. Na 12 dagen werd zowel het kind als de twee hulpverleners dood aangetroffen in Gaza-stad.

De wanhopige woorden van Hind Rajab aan hulpdiensten gingen viraal nadat de Rode Halve Maan een opname had gepubliceerd van hun telefoongesprek. Het gesprek vond plaats op 29 januari, nadat de auto van haar familie onder vuur werd genomen door Israëlische troepen in het noorden van Gaza, toen ze probeerden te vluchten.

Toen de ambulance arriveerde, kwam deze meteen onder vuur te liggen

Hulpverleners van de De Rode Halve Maan zedeni dat ze drie uur moesten wachten voordat hun teams toestemming kregen om naar de locatie te gaan en Hind te proberen te redden. En toen de ambulance arriveerde, kwam deze meteen onder vuur te liggen.

Op zaterdag, nadat het leger zich had teruggetrokken uit het gebied, kon er weer naar het gebied gaan waarna ze de familie in de auto allemaal dood aantroffen. Ook de hulpverleners Yusuf Zeino en Ahmed Al-Madhoun zijn overleden door de aanval.

Levering buskruit naar Israël stopgezet

Het Waalse Gewest heeft de exportlicenties voor buskruit naar Israël stopgezet. Hoewel officiële documenten aangeven dat het buskruit niet bedoeld was voor de Israëlische strijdkrachten, maar voor andere EU-landen en de VS na verwerking, heeft de Waalse minister-president Di Rupo de lopende vergunningen nu opgeschort. Minister Collignon, die Di Rupo verving in het Waalse parlement, motiveerde deze beslissing door te verwijzen naar uitspraken van het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

De tunnels onder UNRWA

Israël beweert een tunnelnetwerk van Hamas te hebben ontdekt onder het UNRWA-hoofdkwartier in de Gazastrook. De ontdekking van een ondergrondse elektrische ruimte vol computerservers onder het UNRWA-hoofdkwartier wordt door Israël onder meer gezien als bewijs van banden tussen Hamas en de VN-hulporganisatie.

Hoewel de journalisten een rondleiding kregen door de tunnels, blijft de bewering van Israël lastig te verifiëren en roept het veel vragen op. Concrete bewijzen voor banden tussen de UNRWA en Hamas zijn nog niet geleverd. Tijdens de rondleiding mochten journalisten geen persoonlijke spullen meenemen, en het gebrek aan mobiele ontvangst in de tunnels maakte het onmogelijk om hun exacte locatie te bepalen. Daarnaast was het niet toegestaan beelden te maken van militaire inlichtingen, en al het materiaal moest door Israël worden goedgekeurd voor publicatie.

In een X-draad rijzen ook meerdere vragen, waaronder hoe UNRWA-medewerkers de tunnels zouden kunnen betreden als het Israëlische Defensieleger (IDF) ze moest ontdekken door te boren.

Dokters beschoten in ziekenhuis

Op X circuleren beelden van medisch personeel dat in het Nasser Ziekenhuis in Khan Younis is aangevallen door Israëlische scherpschutters. Volgens het bericht werd een arts aangevallen terwijl hij in de operatiekamer aan het werk was en verkeert nu in kritieke toestand. In het Nasser Ziekenhuis zouden 21 mensen zijn gedood, waaronder een verpleegster en een 14-jarig meisje.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!