Foto: Karina Brys

Israël sloopt gebouwen in Gaza om een bufferzone met mijnen te creëren

Het Israëlische leger werkt aan het instellen van een bufferzone binnen Gaza, waarbij gebouwen bij de grens systematisch worden gesloopt. De zoveelste oorlogsmisdaad. Het Westen staat erbij en kijkt ernaar.

donderdag 25 januari 2024 18:26
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

 

Volgens de Wall Street Journal heeft Israël bijna 40 procent van de 2.824 gebouwen in Gaza, gelegen binnen een kilometer van de grens, met de grond gelijk gemaakt. Daarmee wil het een bufferzone creëren.

Volgens een Israëlische functionaris is het doel om “dit gebied volledig vrij te houden van terroristen of infrastructuur, raketwerpers, mortieren … en ons [Israël] de vrijheid te geven om in die ruimte te opereren”.

Om dat doel te bereiken worden dus systematisch gebouwen langs de grens met Gaza vernietigd. Afgelopen maandag, 22 januari, werden bij die werkzaamheden 21 soldaten gedood toen de mijnen, die ze hadden gelegd in twee gebouwen op 600 meter van de grens, tot ontploffing werden gebracht door raketgranaten, afgevuurd door Palestijnse verzetsstrijders.

Volgens een voormalig hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst zou de ‘perimeter’ 500 m tot 1 km breed zijn, wat neerkomt op 5 à 10 procent van de totale oppervlakte. In die bufferzone zullen mijnen aangebracht worden “om ervoor te zorgen dat 7 oktober nooit meer gebeurt”, zei hij tijdens een briefing met journalisten.

De ‘perimeter’ zal 500m tot 1 km breed zijn, wat neerkomt op 5 à 10 procent van de totale oppervlakte

De plannen zijn niet nieuw. In de eerste weken van de oorlog zei toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen dat Hamas niet alleen niet langer in Gaza zou zijn, maar ook dat het grondgebied van Gaza zou “afnemen”. Avi Dichter, de huidige minister van Landbouw zei in oktober dat Israël een “marge” rond Gaza zou afdwingen.

Begin december liet Israël aan Arabische landen al weten dat het zo’n bufferzone zou instellen.

Kaart: Wikipedia

Het instellen van zo’n mijnenzone betekent dat de Gazanen die daar woonden niet meer kunnen terugkeren, wat dus neerkomt op een etnische verwijdering. Zo’n systematische sloop van huizen en gebouwen is een oorlogsmisdaad, omdat deze woningen geen directe bedreiging vormen voor Israël.

Volgens professor Rajagopal van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is er “eenvoudigweg geen bepaling in de Geneefse Conventies over wat Israël langs de grens doet, het gaat om een soort preventieve ontruiming van eigendommen”.

“Israël heeft als bezettende macht de plicht zich niet in te laten met wat moedwillige vernietiging van eigendommen wordt genoemd”, zo voegt hij er aan toe.

Ondertussen blijft Washington zware vernietigingswapens leveren en legt het Israël geen strobreed in de weg

Tenminste naar buiten uit zijn de Verenigde Staten gekant tegen zo een bufferzone. John F. Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, zei: “We willen op geen enkele manier dat het grondgebied van Gaza wordt verkleind.”

Maar ondertussen blijft Washington zware vernietigingswapens leveren en legt het Israël geen strobreed in de weg. Vanwege Europa en België is er voorlopig nog geen formeel protest te horen.

 

Bronnen:

Israel demolishes buildings to create buffer zone within Gaza
Israeli Soldiers Clearing Buffer Zone in Gaza Die in Blast
Israel Builds Buffer Zone Along Gaza Border, Risking New Rift With U.S.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!