Bron: Vrede.be

Nationale mars 21/01: “Onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren en gerechtigheid voor Palestina”

Op 15 januari 2024 is de Israëlische genocidale oorlog in Gaza 100 dagen oud. Al meer dan 22.500 Palestijnen zijn gedood. Het blijft nodig om massaal onze stem te laten horen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren! Tientallen organisaties roepen daarom op om op zondag 21 januari 2023 (14u) deel te nemen aan een nieuwe manifestatie in Brussel om te eisen dat België concreet actie onderneemt voor een staakt-het-vuren in Gaza en werk maakt van gerechtigheid voor het Palestijnse volk.

woensdag 17 januari 2024 16:16
Spread the love

 

Manifestanten worden opgeroepen om zich om 14 uur te verzamelen aan het Noord-Station. De optocht vertrekt om 14.30 uur en gaat naar het Jean Reyplein (zie kaartje onderaan dit bericht), waar vanaf 16.00 uur een aantal toespraken zullen worden gehouden.

De mobilisatie is het initiatief van een brede coalitie van maatschappelijke organisaties, waaronder de Association belgo-palestinienne, Amnesty International, de twee vakbonden ACV en ABVV, Beweging.net, Broederlijk Delen, de grote NGO-koepelorganisaties 11.11.11 (NL) en CNCD-11.11.11 (FR) en verschillende vredesorganisaties. Een blok van Joodse organisaties waaronder UPJB, EAJS, Shabbes en De-Colonizer zal ook meelopen om duidelijk te maken dat ook veel Joden zich verzetten tegen het koloniaal bezettingsgeweld van Israël.

De betogers zullen de Belgische regering oproepen om economische en diplomatieke maatregelen te nemen om Israël ertoe aan te zetten het internationaal (humanitair) recht te respecteren, meer in het bijzonder in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. Ze zullen aandringen om de juridische stappen te ondersteunen die tegen Israël zijn genomen voor het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof, alsook om een einde te maken aan alle vormen van medeplichtigheid met Israël, in het bijzonder door het instellen van een volledig militair embargo en het verbieden van alle handel met de illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

“België, dat op 1 januari het voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen, moet de nodige impulsen geven om een einde te maken aan de straffeloosheid van Israël. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft de EU veel macht om de Israëlisch-Palestijnse kwestie te beïnvloeden omdat ze de grootste handelspartner van Israël is”, zegt Gregory Mauzé, woordvoerder van de Association belgo-palestinienne.

“Al meer dan 22.500 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn gedood als gevolg van disproportioneel Israëlisch oorlogsgeweld. Het is onaanvaardbaar dat Israël overduidelijk elementaire principes van het internationaal humanitair recht straffeloos en op grote schaal kan blijven schenden”, voegt Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw, toe.

Wat er vandaag gebeurt in Gaza is een voortzetting van de Nakba, toen in 1948 honderdduizenden Palestijnen met geweld uit hun huizen en dorpen werden verdreven.

Wat er vandaag gebeurt in Gaza is de voortzetting van 75 jaar schendingen van het internationaal recht, van kolonialisme en apartheid tegen het hele Palestijnse volk, van de bezetting van hun land en van een al 16 jaar durende blokkade van de Palestijnen in de Gazastrook.

In iets meer dan 100 dagen werden al meer dan 24.000 Palestijnen, voornamelijk vrouwen en kinderen, gedood. Meer dan 60.000 mensen zijn gewond geraakt. Meer dan 7.000 mensen worden vermist. Ongeveer 1,9 miljoen mensen moesten op de vlucht slaan en een groot deel van de civiele infrastructuur is volledig verwoest.

De internationale gemeenschap moet ingrijpen om een einde te maken aan het voortdurende onrecht. Ze moet dringend een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren bekomen en zorgen voor de bescherming van alle burgers, de vrijlating van alle gevangenen, het einde van de belegering en de toegang tot internationale hulp voor de Palestijnen in Gaza, die zich momenteel in een absolute humanitaire noodsituatie bevinden.

Laten we samen de straat op trekken tijdens de nationale mars voor Palestina op 21 januari (zie hier voor meer informatie) om te eisen dat België:

  • Het initiatief neemt om een volledig internationaal militair embargo in te stellen, en in Europees verband artikel 2 inzake de eerbiediging van de mensenrechten in het Associatieverdrag tussen de EU en Israël in werking stelt zodat er economische en diplomatieke gevolgen komen voor de staat Israël.
  • Zijn volledige steun verleent aan de lopende onderzoeken van het Internationaal Strafhof (ICC) en de openbare aanklager aanmoedigt om van de vervolging van daders van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en de misdaad van apartheid een absolute prioriteit te maken.
  • Zijn volledige steun verleent aan de procedure die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) tegen Israël heeft aangespannen om een einde te maken aan de genocide en etnische zuivering van het Palestijnse volk door Israël, en alle voorlopige maatregelen waartoe het Hof heeft besloten volledig naleeft.
  • In overeenstemming met het internationaal recht een einde maakt aan alle medeplichtigheid aan de apartheid tegen het Palestijnse volk, te beginnen met het versterken van de politieke en budgettaire steun aan de werking en het bijwerken van de VN-database van bedrijven die betrokken zijn bij de kolonisatie, en door alle handel met de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden te verbieden.

 

De organisatoren roepen de deelnemers op om deze slogans te respecteren en vreedzaam te demonstreren. Elke vergoelijking van oorlogsmisdaden en aanvallen tegen burgers, of elke uiting van antisemitisme of enige andere vorm van racisme, zal leiden tot uitsluiting van het evenement.

Op verzoek van onze Palestijnse partners is alleen de Palestijnse nationale vlag toegestaan.

 

Eerste ondertekenaars van de oproep:

11.11.11, Association belgo-palestinienne (ABP), ABVV-FGTB, ABVV-Algemene Centrale, ABVV-jongeren, ACV-CSC, Attac W-B, Agir pour la Paix, Amnesty International (FR & NL), À Contre-Courant, Ambassadeurs d’Expression Citoyenne, AWSA-Be, BA4P, Beitna, Beweging.net, Broederlijk Delen, CEPAG, CETRI, CNAPD, CNCD-11.11.11, Cocabe, Comité belge de soutien au peuple sahraoui, Communauté palestinienne de Belgique et du Luxembourg, Cercle de Libre Pensée-Kring voor het Vrije Denken, De-Colonizer, Diem25, Een Andere Joodse Stem (EAJS), Entraide & Fraternité, Etopia, Fédération internationale pour les Droits Humains (FiDH), FJJ, FGTB wallonne, Formation Léon Lesoil, Forum Nord-Sud, Intal, Jeunes CSC, Laba asbl, Masereelfonds, Mouvement Ouvrier Chrétien (MOC), Mouvement Présence et Action Culturelles (PAC), Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Solidaris, SolSoc, Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB), Vie féminine, Viva Salud, Vrede vzw.

 

Parcours:

Parcours

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!