Gewonde man en kind krijgen de eerste zorgen in het Al Shifa-hospitaal (11 oktober 2023). Het hospitaal is sindsdien vernield door het leger van Israël. Foto: Wafa/CC BY-SA 3:0

Dagelijks aantal doden in Gaza hoger dan in enig ander groot conflict in 21e eeuw

Het Israëlische leger doodt Palestijnen met een gemiddelde van 250 mensen per dag, wat het dagelijkse dodental van elk ander groot conflict van de 21e eeuw overtreft, aldus Oxfam vandaag, nu de escalatie van de vijandelijkheden zijn 100e dag nadert.

donderdag 11 januari 2024 18:27
Spread the love

 

Daarnaast werden meer dan 1.200 mensen gedood bij de gruwelijke aanvallen van Hamas en andere gewapende groepen in Israël op 7 oktober. 330 Palestijnen zijn sindsdien ook gedood op de Westelijke Jordaanoever.

Sally Abi Khalil, directeur Midden-Oosten van Oxfam, zei: “De schaal en wreedheden die Israël Gaza aandoet zijn werkelijk schokkend. Honderd dagen lang hebben de mensen in Gaza een hel moeten doorstaan. Nergens is het veilig en de hele bevolking loopt het risico van hongersnood. Het is onvoorstelbaar dat de internationale gemeenschap toekijkt hoe het dodelijkste conflict van de 21e eeuw zich ontvouwt, terwijl ze voortdurend oproepen tot een staakt-het-vuren blokkeert.”

Met behulp van openbaar beschikbare gegevens berekende Oxfam dat het aantal gemiddelde doden per dag in Gaza aanzienlijk hoger ligt dan in alle recente grote gewapende conflicten, waaronder Syrië (96,5 doden per dag), Soedan (51,6), Irak (50,8), Oekraïne (43,9) Afghanistan (23,8) en Jemen (15,8).

De hulporganisatie waarschuwt dat mensen steeds meer gedwongen worden om naar kleinere gebieden te vluchten als gevolg van voortdurende bombardementen, maar nergens in Gaza is het echt veilig. Meer dan een miljoen mensen – meer dan de helft van de bevolking – heeft noodgedwongen onderdak gezocht in Rafah aan de Egyptische grens. Oxfam-medewerkers in Rafah melden massale overbevolking, met zeer weinig voedsel en water noch essentiële medicijnen. Deze crisis wordt nog verergerd door de Israëlische beperkingen op de toegang van hulpgoederen, het sluiten van de grenzen, het opleggen van een beleg en het ontzeggen van vrije toegang. Op dit moment komt slechts 10% van de wekelijkse voedselhulp binnen.

Oxfam waarschuwt ook voor honger en ziekte. Het begin van koud en nat weer maakt de situatie nog kritieker, met een tekort aan dekens, geen brandstof voor verwarming en geen warm water. Een van de partnerorganisaties van Oxfam, de Palestinian Agricultural Relief Committees (PARC), beschreef de situatie voor de mensen die in tenten leven als “erger dan je je kunt voorstellen”, met geïmproviseerde schuilplaatsen die regen doorlaten, wegwaaien in de wind en mensen die hun toevlucht nemen tot wanhopige maatregelen zoals het verkopen van kostbare voedsel- of watervoorraden om aan een deken te komen.

Mutaz, een ingenieur die met zijn gezin naar Al-Mawasi is verhuisd, zei: “De regen kwam van alle kanten uit de tent. We moesten over de zak meel heen slapen om hem tegen de regen te beschermen. Mijn vrouw en drie van mijn dochters gebruiken ‘s nachts één deken. Er zijn maar genoeg dekens voor vier mensen om te delen. We hebben niets.”

Eerder deze week werd een kamp in Jabaliya overspoeld met rioolwater toen pijpleidingen en een pompstation werden beschadigd door Israëlische luchtaanvallen. Het gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen vormt een enorm gezondheidsrisico. Het aantal gevallen van diarree is 40 keer hoger dan rond deze tijd vorig jaar. En waarschijnlijk ligt het aantal gevallen in werkelijkheid aanzienlijk hoger.

Sally Abi Khalil zei: “De enige manier om het bloedvergieten te stoppen en te voorkomen dat er nog veel meer levens verloren gaan, is een onmiddellijk staakt-het-vuren, het vrijlaten van gijzelaars en het toelaten van cruciale hulpgoederen.”

Het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties houdt vandaag een hoorzitting over de rechtmatigheid van Israëls langdurige aanval op Gaza en kan een noodbevel uitvaardigen voor de opschorting van Israëls militaire campagne. Oxfam steunt alle inspanningen om alle massale gruweldaden en mensenrechtenschendingen te onderzoeken en aan te pakken, ongeacht de dader. Oxfam België roept de Open VLD en MR op om zich aan te sluiten bij de andere partijen van de regeringscoalitie in hun steun aan het ICJ-onderzoek.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!