Foto: Han Soete

Gaza kort: dodelijke kerstavond, executies, hongersnood, zwangere vrouwen, VN-resolutie …

In deze nieuwe rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza.

dinsdag 26 december 2023 16:40
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

 

Dodelijke kerstnacht

Kerstavond was een van de dodelijkste nachten sinds het begin van de oorlog tegen Gaza. Minstens honderd Palestijnen kwamen om bij hevige Israëlische luchtaanvallen op de stad Khan Younis en op het vluchtelingenkamp Al-Maghazi. De twee dagen voordien hadden Israëlische bombardementen bij één luchtaanval op Gaza-stad 76 leden gedood van een zelfde familie.

Elk uur worden in Gaza 15 mensen gedood, waarvan 6 kinderen. In datzelfde uur raken 35 mensen gewond, worden 42 bommen gedropt en worden 12 gebouwen verwoest.

Executies

Er is nu ook sprake van executies. Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft onthuld dat het Israëlische leger (IDF) ten minste elf ongewapende Palestijnse mannen standrechtelijk heeft gedood in het bijzijn van hun familie. leden in de Gazastrook.

Het Israëlische leger heeft ten minste elf ongewapende Palestijnse mannen standrechtelijk gedood in het bijzijn van hun familie

Volgens het rapport werden mannen van de vrouwen en kinderen gescheiden. Minstens elf van de mannen werd doodgeschoten in het bijzijn van hun familieleden. Vervolgens werden de vrouwen en kinderen een kamer ondergebracht waarna ze beschoten werden. Sommigen onder hen raakten ernstig gewond, waaronder een baby en een kind.

Humanitaire situatie

Sinds 7 oktober zijn al meer dan 20.000 Gazanen omgebracht, waarvan 8.200 kinderen en 6.200 vrouwen. Er worden ongeveer 8.000 personen vermist, die wellicht dood onder het puin liggen. In totaal zijn er ook meer dan 54.000 gewonden.

Meer dan de helft van de huizen is vernield en meer dan tachtig procent van de inwoners van Gaza wonen nu in tenten of in ruïnes.

Israël gebruikt hongersnood als oorlogswapen. Volgens de VN lijdt een op de vier Gazanen – ruim 570.000 mensen –honger als gevolg van de Israëlische belegering.

Israël gebruikt hongersnood als oorlogswapen

Idem met drinkbaar water. Israël heeft de helft van de waterzuiverings- en sanitaire voorzieningen vernietigd of beschadigd, terwijl het een blokkade oplegt op de levering van water en brandstof. “Zonder veilig water zullen de komende dagen nog veel meer kinderen sterven door ontbering en ziekte”, aldus Unicef.

UNRWA, de vluchtelingenorganisatie van de VN voor Palestijnse vluchtelingen, waarschuwde dat de gezondheidszorg voor de 50.000 zwangere vrouwen in de Gazastrook in het gedrang komt. Dagelijks bevallen er meer dan 180 vrouwen.

Nog meer oorlog

Ondanks de apocalyptische situatie is Israël niet van plan om de gevechten te staken, integendeel. Netanyahu heeft aangekondigd dat ze de oorlog nog verder zullen opvoeren: “We intensiveren de gevechten de komende dagen. Het wordt een lange oorlog die nog lang zal duren.”

De VS laat begaan

Onder druk van de publieke opinie vraagt het Witte Huis dat Israël het wat kalmer aan zou doen: “De president benadrukte de dringende noodzaak om de burgerbevolking te beschermen, inclusief degenen die de humanitaire hulpoperatie ondersteunen, en het belang om burgers veilig te laten wegtrekken uit gebieden waar voortdurend wordt gevochten.”

De VS blijft wapens leveren en dwarsboomt de werking van de Verenigde Naties

Mooie woorden, maar ondertussen blijft de VS wapens leveren en dwarsboomt het de werking van de Verenigde Naties. Zo onthielden de Verenigde Staten zich vrijdag 16 december op de stemming over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Deze resolutie hadden zij herhaaldelijk tegengehouden en er alles aan gedaan om ze te verzwakken, ondanks de intense internationale oppositie.

Deze resolutie roept op tot “dringende en verlengde humanitaire pauzes en corridors in de hele Gazastrook gedurende een voldoende aantal dagen om volledige, snelle, veilige en ongehinderde humanitaire toegang mogelijk te maken”.

Eerder deze maand spraken de VS hun veto uit over een afzonderlijke resolutie van de Veiligheidsraad waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Gaza. Die resolutie werd later door de Algemene Vergadering van de VN goedgekeurd met 153 stemmen tegen 10.

Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International zegt daarover: “Gezien het duizelingwekkende dodental – met meer dan 20.000 doden in meer dan twee maanden – en de gruwelijke omvang van de vernietiging en verwoesting in Gaza, is dit eenvoudigweg onaanvaardbaar”.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!