Bron: Klimaatzaak
Open brief - Klimaatzaak

Klimaatzaak wint! Jullie hebben GEWONNEN. Wij hebben gewonnen, alle 70.536 samen!!

België schrijft geschiedenis. Het Brusselse Hof van Beroep heeft het vonnis uitgesproken dat ons land zijn deel moet doen van de wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden. Concreet moet ons land de uitstoot van broeikasgassen ten laatste in 2030 met minstens 55 procent verminderd hebben tegenover het niveau in 1990. "Klimaatzaak wint! Jullie hebben GEWONNEN!! Wij hebben gewonnen, alle 70.536 samen!!", schrijft Sarah Tak van Klimaatzaak opgetogen in een open brief.

vrijdag 1 december 2023 14:16
Spread the love

 

Beste mede-eisers en medestanders,

Het Brusselse Hof van Beroep heeft vandaag definitief een streep getrokken door het kwakkelende klimaatbeleid van de overheden! In tegenstelling tot in eerste aanleg heeft het daarbij meteen voorgeschreven welke uitstootreductie minimaal gerealiseerd moet worden. Dit is een cruciaal precedent dat onomstotelijk duidelijk maakt dat je niet kunt onderhandelen met de planetaire grenzen. En de timing kon niet beter: vandaag wordt in Dubai de aftrap gegeven voor de internationale klimaattop COP 28. Als we het klimaatbeleid niet dringend versnellen, dreigt een cascade van catastrofale gevolgen. De klimaatwetenschap stelt dit al vele jaren en de rechterlijke macht treedt hen hoe langer hoe vaker bij, nu ook in België.

Een uitspraak voor een leefbaar klimaat

De uitspraak van de rechtbank is glashelder – ons land moet zijn deel doen van de wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden. Concreet moet ons land de uitstoot van broeikasgassen ten laatste in 2030 met minstens 55% verminderd hebben tegenover het niveau in 1990. Dat is lager dan de 61% reductie die we geëist hadden, maar nog steeds significant hoger dan de -47% (non-ETS) die België binnen het Europese FIT for 55-raamwerk zou moeten doen. Én bindend! Opvallend is dat enkel de federale Staat en het Vlaamse en Brusselse gewest veroordeeld werden; de Waalse overheid voldoet vooralsnog volgens het Hof wel aan zijn verplichtingen, en ontsnapt zo aan een veroordeling.

Een historisch vonnis

Met dit vonnis schrijft ons land geschiedenis. 30 november 2023 is nu al een historische dag. Na de Nederlandse Urgenda-zaak is dit wereldwijd de tweede keer dat een gerechtshof een bindend en becijferd reductiebevel uitvaardigt. Dit blijkt noodzakelijk om politici te helpen verantwoord klimaatbeleid te voeren. Decennia van klimaatonderhandelingen en -beloftes ten spijt, blijft de globale uitstoot stijgen. Dit belangrijke precedent zal gemeenschappen wereldwijd inspiratie en houvast geven om op hun beurt doortastend klimaatbeleid van hun leiders te eisen. Link naar persbericht en vonnis.

De bal ligt bij de politiek

De rechters hebben het debat over ‘wat’ er moet gebeuren nu definitief beslecht en de bal opnieuw in het kamp van de politici gelegd die het ‘hoe’ vorm moeten geven. Die opdracht kunnen ze niet langer voor zich uitschuiven: déze politieke generatie moet het nu en in de komende jaren waarmaken. We vertrouwen erop dat we de roadmaps naar minimaal 55% uitstootreductie binnenkort zullen terugvinden in de partijprogramma’s en regeerakkoorden.

Stap mee in de Klimaatmars op 3 december

Om dit allemaal nog eens luid en duidelijk te maken aan onze politici, nodigen we jullie allemaal van harte uit om nu zondag met ons mee te lopen in de Klimaatmars, die wij voor de gelegenheid hebben omgedoopt tot Overwinningsmars. Afspraak om 13u aan het monument Hemel en Aarde in de Koning Albert II-laan in Brussel.

We zien elkaar daar! En hopelijk nog heel vaak daarna. Laten we samen geschiedenis blijven schrijven!

 

Sarah van Klimaatzaak

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!