Open brief - World Poetry Movement,

World Poetry Movement:“In het aangezicht van oorlog vragen we niemand hoe hij denkt, maar hoe hij liefheeft”

De World Poetry Movement (WPM), een internationale organisatie die dichters en promotors van poëzie uit bijna de hele wereld samenbrengt, spreekt haar bezorgdheid en afwijzing uit over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en roept op tot een vreedzame oplossing waarin beide soevereine naties de hoofdrol spelen.

woensdag 19 april 2023 13:26
Spread the love

 

Verklaring van de World Poetry Movement over het oorlogsconflict tussen Rusland en Oekraïne

De geschiedenis leert ons dat oorlog geen oplossing is voor conflicten, maar een plaag die de mensheid als geheel treft. Het is onze plicht om te waarschuwen voor het reële gevaar van een nucleaire escalatie waarvan de mogelijkheid een onmiddellijk risico vormt voor het leven op de planeet.

Wij dichters claimen het woord als een middel voor gevoelige creatie, maar ook als een politiek en sociaal instrument, voor de opbouw van een meer rechtvaardige, eerlijke en humane wereld.

De WPM verwelkomt daarom de initiatieven van China, Brazilië en andere landen die zich hebben uitgesproken voor een onderhandelde oplossing van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Ze sluit zich aan bij de oproep van sociale bewegingen dat dialoog de enige methode is om dit en elk ander internationaal conflict op te lossen.

Het is vermeldenswaard dat de World Poetry Movement (WPM) vanuit ideologisch oogpunt een pluralistische ruimte is, waar dichters van verschillende standpunten en benaderingen samenkomen. Dit heeft ons er niet van weerhouden ons te verenigen ter verdediging van de culturele en politieke diversiteit waar de volkeren van de wereld recht op hebben.

Uit eigen ervaring weten we dat met wilskracht wat we gemeen hebben – de liefde voor het leven en de vrede – kan zegevieren over kleine verschillen.

Het is onze plicht als dichters om ons via poëzie en als burgers te mobiliseren voor de realisatie van echte oplossingen

Om Sint-Augustinus te parafraseren: in het aangezicht van oorlog vragen we niemand hoe hij denkt, maar hoe hij liefheeft.

Daarom kunnen en willen we niet onverschillig staan tegenover het conflict tussen Rusland en Oekraïne of vergeten dat er momenteel veel andere oorlogen in de wereld zijn die door de internationale publieke opinie worden genegeerd. De oorlog in Jemen, het Palestijns-Israëlische conflict, de crisis in Myanmar, de situatie in onder meer Syrië en Colombia zijn pijnlijke gebeurtenissen die vanuit humaan standpunt dezelfde aandacht en dezelfde acties vergen om tot rechtvaardige en vreedzame oplossingen te komen.

Het is onze plicht als dichters om getuigen en woordvoerders van menselijke waarden te zijn, maar ook om ons via poëzie en als burgers te mobiliseren voor de realisatie van echte oplossingen.

De daad bij het woord voegen is de enige manier die we kennen om de utopie van een wereld voor vrede, gerechtigheid en leven te bereiken.

Van over heel de wereld en voor iedereen

World Poetry Movement

16 april 2023

 

Dit is de vertaling van de oproep die verscheen op Red en Defensa de la Humanidad.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!