Ruïnes in Deir Yassin (1986). Op het internet zijn vreselijke foto's te vinden van de slachtpartij. Foto: imeu.org
In memoriam -

9 april 1948: 75 jaar geleden pleegden zionisten slachtpartij Deir Yassin

Terwijl alle media focussen op een 'aanslag' van Palestijnse 'terroristen' en de honderden door de bezetter sinds 1 januari vermoorde Palestijnen afdoen als 'wederzijds geweld', 'oplopende spanningen', 'het conflict' is er al helemaal geen aandacht voor de 75ste verjaardag van de gruwelijkste en meest bepalende slachtpartij die de Nakba van 1948 veroorzaakte.

maandag 10 april 2023 12:40
Spread the love

 

In 1948 werden ongeveer 750.000 Palestijnen uit hun huizen verdreven. Tijdens die operatie van het zionistische leger werden 15.000 mensen vermoord, bijna allen weerloos ongewapende burgers, mannen, vrouwen, kinderen, ouderen.

Op 9 april 1948, enkele weken voor de oprichting van de staat Israël, vielen zionistische eskaders van de Irgun en de Stern Gang het dorpje Deir Yassin aan, waarbij minstens 107 Palestijnen werden afgemaakt. Een aantal van hen werden aan bomen vastgebonden en levend verbrand, anderen werden tegen een muur gezet en geëxecuteerd met machinegeweren.

De gruwel van Deir Yassin werd de trigger voor de massale vlucht van de Palestijnse bevolking. Deir Yassin is daarom nog steeds het meest beslissende moment in de Palestijnse geschiedenis van de 20ste eeuw.

Op vrijdagmorgen 9 april 1948 vielen de zionistische milities het dorp binnen. In Deir Yassin leefden hoofdzakelijk arbeiders in een steengroeve en steenhouwers. Volgens het latere verhaal van Israël wilden de troepen doorbreken naar Jeruzalem maar stootten ze in het dorp op hevig verzet, wat hen verplichtte van huis tot huis te vechten.

In werkelijkheid had het dorp een niet-agressie-akkoord getekend met de Haganah, het zionistische leger voor de oprichting van Israël. Volgens de Britse VN-delegatie ter plaatse werden “ongeveer 250 personen met bruut geweld afgemaakt en in massagraven geworpen”.

De militieleden lieten het daar niet bij. Alvorens de huizen te vernielen stalen ze alles wat waardevol was, geld, juwelen, ook van de lichamen. Een aantal slachtoffers werd aangetroffen met afgehakte ledematen en meerdere vrouwen toonden tekenen van brutale verkrachting.

Volgens Israëlisch historicus Benny Morris had de slachtpartij ‘een diep demografisch en politiek effect, het zette de massavluchten van de Arabieren in gang’.

Volgens Israëlisch historicus Illan Pappé was deze slachtpartij geen geïsoleerd feit of een uit de hand gelopen oorlogsdaad. “Dit was onderdeel van een gedetailleerd uitgewerkt plan, bekend als het Plan Dalet. Operatie Nachson was de eerste stap in dat plan.” Operatie Nachson was het plan voor de inname van Jeruzalem.

Tientallen jaren werd de slachtpartij ontkend of afgedaan als een gevecht tegen gewapende tegenstanders. Recent is er een tendens om de slachtpartij wel te erkennen, maar af te doen als een aberratie door de rechtse Irgun-militie, die het recht in eigen had genomen. De huidige regering-Netanyahu zal hier terug van afwijken met ontkenning.

Andere slachtpartijen die door de Haganah zelf werden gepleegd – zoals de slachtpartij in het kustdorp Tantura op 22-23 mei 1948 – worden echter nog steeds ontkend.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!