Bron: Filip Dewinter over Renaud Camus, Screenshot YouTube
Open brief - Platform 'Geen haat en racisme aan de UGent'

Open brief over lezing Filip Dewinter aan de UGent: racisme en fascisme is geen mening, maar een misdrijf

Recent kondigde KVHV-Gent aan dat ze op donderdag 1 december Filip Dewinter aan de UGent uitnodigen om zijn boek ‘omvolking’ te komen voorstellen. Met een ruime groep studenten, docenten van de UGent en vertegenwoordigers van het Gentse maatschappelijke middenveld roepen we de rector en de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent op om deze aangekondigde lezing te annuleren.

donderdag 10 november 2022 14:02
Spread the love

 

Met de omvolkingstheorie deelt Filip Dewinter niet zomaar een mening maar een racistische samenzweringstheorie die mee aan de basis van de holocaust lag. Dewinter propageert met zijn boek ‘Omvolking’ en zijn lezingen een theorie van witte supremacisten die beweren dat het eigen volk met hun cultuur ten onder dreigt te gaan en wordt vervangen door immigranten.

Zowel zijn boek als lezingen staan bol van het racisme en vreemdelingenhaat. Wie de theorie propageert dat het eigen ras ten dode is opgeschreven en het eigen volk zich hiertegen moet verdedigen, verspreidt geen mening maar een theorie die een aanzienlijk deel van onze bevolking ontmenselijkt en bedreigt.

Met deze open brief verzetten we ons tegen de normalisering van het extreemrechts gedachtegoed dat onze samenleving ontwricht en onze democratie ontmantelt.

Uit een opiniepeiling van het persbureau Associated Press blijkt ondertussen dat één op de drie volwassenen in de VS reeds gelooft in een bewuste en door de elites aangestuurde poging om ‘geboren Amerikanen te vervangen door immigranten voor electoraal gewin’. Uit een gelijkaardige enquête van het Franse peilingbureau Ifob blijkt dat 48 procent van de Franse volwassenen denkt dat ‘immigratie een door de elites georganiseerd project is met als doel de ene door de andere te vervangen’.

We verzetten ons tegen de normalisering van het extreemrechts gedachtegoed dat onze samenleving ontwricht en onze democratie ontmantelt.

De omvolkingstheorie misleidt niet alleen mensen, het lokt ook geweld uit. In 2019 schoot Brenton Tarrant in Nieuw-Zeeland 49 mensen dood in een moskee. Na de aanslag liet hij een tekst achter met de titel ‘The great replacement’.

In mei 2022 vermoordde de 18-jarige Payton Gendron in een zwarte wijk in Buffalo in New York tien mensen omdat hij ervan overtuigd raakte dat het witte ras met uitsterven wordt bedreigd. Zijn doel was zoveel mogelijk zwarte mensen doden, zo bleek uit zijn manifest. De schutter haalde een groot deel van zijn ideeën bij Tarrant.

In 2019 werden er bij een aanslag op een Walmart-filiaal in de VS 23 mensen gedood. Ook die schutter verwees naar de omvolkingstheorie. Deze theorie is niet langer alleen iets van zonderlinge massamoordenaars, de theorie is ondertussen genormaliseerd in de massamedia en politiek. We roepen daarom alle democratische instellingen en burgers uitdrukkelijk op om zich tegen de normalisering van deze theorie te verzetten.

De lijst van extreemrechtse politici die de omvolkingstheorie in Europa en ook ons land gretig verspreiden is lang. In de krant De Tijd stelde Tom Van Grieken in 2021 dat ‘het witte een dominante factor moet blijven in Vlaanderen’.

Voor Filip Dewinter staat de strijd tegen de omvolking centraal. ‘Als er niets gebeurt, zullen allochtone groepen de autochtone bevolking vervangen’, schrijft hij in zijn boek ‘Omvolking’. Dewinter eindigt zijn lezingen steevast met:

‘Volkeren worden vervangen als ze zwak zijn. Mijn oproep is om aan die omgekeerde kolonisatie die momenteel plaatsvindt een einde te maken. De demografische kolonisatie maakt dat wij overspoeld worden door steeds meer vreemdelingen. We moeten daar een einde aan maken. En we moeten ook een einde maken aan de cancelcultuur, aan het wokeisme en aan de politieke correctheid die de politieke en de culturele elite in dit land in zijn greep heeft’.

In de non-discriminatieverklaring van de Universiteit Gent staat er dat elke persoon het basisrecht heeft op een maximale ontplooiing van hun mogelijkheden en het bijzonder waardevol is dat meer en meer studenten met uiteenlopende etnische, sociale en levensbeschouwelijke achtergronden universitaire studies aanvatten.

Om die reden heeft de UGent een gedragscode uitgewerkt die ertoe moet bijdragen discriminatie uit te bannen. Meer nog, in artikel 6 staat dat ‘alle openbare uitingen die aanzetten tot agressie, haat of discriminatie op in universitaire gebouwen en lokalen verboden zijn. De UGent wijst op de plicht tot naleving van deze non-discriminatieverklaring en brengt derden-gebruikers ervan op de hoogte dat inbreuken op deze non-discriminatiewetgeving zullen gemeld worden aan de bevoegde overheden’.

Wij roepen de rector en de Raad van Bestuur van de UGent op tot het annuleren van de aangekondigde ‘lezing’ van Filip Dewinter.

Wij roepen daarom de rector en de Raad van Bestuur van de UGent op tot het annuleren van de aangekondigde ‘lezing’ van Filip Dewinter. Deze ‘lezing’ annuleren betekent geen inbreuk op vrijheid van meningsuiting en houdt ook geen censuur in. Het betekent dat de UGent haar non-discriminatieverklaring in de praktijk uitvoert en ervoor zorgt dat de onderwijsinstelling een veilige omgeving voor al haar personeelsleden en studenten garandeert.

Het biedt de Universiteit ook de kans om zich uitdrukkelijk te distantiëren van de racistische omvolkingstheorie. Het actief verspreiden van een complottheorie die een aanzienlijk deel van onze bevolking ontmenselijkt maakt geen deel uit van een democratisch debat.

Wij, ondertekenaars van deze open brief, engageren ons ook om de nodige actie te ondernemen wanneer het universiteitsbestuur zou nalaten om haar non-discriminatieverklaring toe te passen en de veiligheid van personeel en studenten te garanderen.

We hopen dat alle democratische instellingen in ons land bereid zijn om onze grondrechten niet enkel in theorie, maar ook in praktijk te verdedigen en te realiseren. In een democratie zijn racisme en fascisme geen mening maar een misdrijf.

We hebben naast deze brief een petitie gelanceerd, en zullen vandaag om 13u (donderdag 10 november) de Raad van Bestuur bij hun samenkomst in het UFO-gebouw herinneren aan hun verantwoordelijkheid. Over twee weken, op donderdag 24 november, staan wij om 12u30 aan het Rectoraat om onze eis bij de rector neer te leggen.

Op de avond van de lezing, op 1 december, organiseren wij om 15u antifascistische acties in de Blandijnberg. De petitie en de evenementen voor deze acties kunnen teruggevonden worden op de Facebook-pagina Geen haat en racisme aan de UGent.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!