Ⓒ Palestina Solidariteit Foto’s: links DCI Int. Palestine: Zaid Ghunaim, foto rechts Palestinian Eve Network: Ghufran Warasneh

Israëlisch leger doodt opnieuw journaliste, dit jaar al meer dan 50 Palestijnen gedood

Dit jaar hebben Israëlische troepen al meer dan 50 Palestijnen gedood onder wie de prominente journaliste Shireen Abu Akleh. (In 2021 lieten 324 Palestijnen waaronder 85 kinderen het leven door Israëlisch geweld.) Wanneer reageren de internationale gemeenschap en haar politieke leiders eindelijk met actie in plaats van enkel met gemakkelijke verontwaardiging?

donderdag 2 juni 2022 19:57
Spread the love

 

Bilal Awad Tawfiq Kabha (24j), een Palestijnse man, werd woensdag 1 juni vermoord toen Israëlische troepen een inval lanceerden om het huis te slopen van een Palestijn, die wordt beschuldigd van het uitvoeren van een aanslag in maart in Tel Aviv.

Israëlische troepen hebben woensdag 1 juni ook de Palestijnse journaliste Ghufran Harun Warasneh, 31 jaar, doodgeschoten toen ze op weg was naar haar nieuwe baan bij een lokaal medianetwerk in de bezette stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Ghufran H.W. werd door de romp geschoten, in de buurt van het vluchtelingenkamp al-Arroub en werd later in het ziekenhuis dood verklaard.

Zaid Mohammad Said Ghunaim (14j) werd op 27 mei met scherp neergeschoten door Israëlische troepen, in de bezette stad Al-Khader, in het zuidwesten van Bethlehem. Troepen schoten op Zaid vanaf een afstand van 15-20 meter toen hij vluchtte uit het gebied waar Israëlische troepen waren ingezet. Hij liep een schotwond op aan zijn rechterschouder en overleed later aan zijn verwondingen.

Dit zijn enkele verhalen van Palestijnen die de afgelopen dagen het leven lieten bij invallen van het Israëlisch leger in Palestijns bezet gebied. Dit jaar hebben Israëlische troepen al meer dan 50 Palestijnen gedood onder wie de prominente journaliste Shireen Abu Akleh. (In 2021 lieten 324 Palestijnen waaronder 85 kinderen het leven door Israëlisch geweld.)

Toen journaliste Shireen Abu Akleh werd gedood was de wereldwijde verontwaardiging groot, de beelden van Israëlische veiligheidsagenten die de begrafenisceremonie brutaal verstoorden gingen viraal. President Biden zelf reageerde verontwaardigd en riep op tot een onderzoek.

Ondertussen is de aandacht van de wereld verslapt. Waar zijn de media en politici die de aangekondigde onderzoeken naar de gebeurtenissen zouden opvolgen en er verslag over zouden uitbrengen?

Mohammed El-Kurd (21) groeide op in Oost-Jeruzalem. Toen hij 11 was, namen gewapende joodse kolonisten met steun van Israëlische soldaten de helft van het huis van zijn familie in beslag. Het huis van Mohammed werd op een of andere manier een media-knooppunt. Op 29 november 2021 hield hij een toespraak voor de algemene vergadering van de VN in New York. In zijn speech legt Mohammed de vinger op de wonde van de kern van de Israëlisch-Palestijnse kwestie.

Tijdens de uitzending van De Zevende Dag van 15 mei werd gevraagd aan de directeur van het Eurovisiesongfestival waarom Rusland wél uit het festival kon worden geweerd en Israël niet. Hij antwoordde laconiek dat het festival zich niet met ‘incidentjes’ van elke lidstaat kan bezighouden.

Uitgebreide rapporten van de Israëlische ngo B’tselem, het internationale Human Rights Watch, verschillende VN-gezanten en academici wereldwijd die benadrukken dat de gewelddadige Israëlische ‘opstoten’ symptomen zijn van een bewust en systematisch apartheidsbeleid, dat zijn blijkbaar ‘incidentjes’.

Wanneer reageren de internationale gemeenschap en haar politieke leiders eindelijk met actie in plaats van enkel met gemakkelijke verontwaardiging?

Moeten het internationaal recht en de VN-resoluties niet meer uitgevoerd worden om tot een rechtvaardige en duurzame vrede te komen voor Israëli’s en Palestijnen? Zijn politiek en journalistiek gewoon holle begrippen op een betekenisloze socialemedia-snelweg geworden?

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!