Aankondiging vredesconferentie over de alternatieven voor oorlog en militarisering

Op donderdag 19 mei organiseert het Platform Europa voor Vrede en Solidariteit een vredesconferentie over de alternatieven voor oorlog en militarisering. In het kader van de Russische invasie van Oekraïne tracht men aan de hand van twee panelgesprekken antwoorden te formuleren op vragen als: “Hoe heeft het zo ver kunnen komen?” en “Hoe kan deze oorlog gestopt worden?”.

dinsdag 17 mei 2022 14:54
Spread the love

 

“De Russische invasie van Oekraïne veroorzaakt veel menselijk leed en verwoesting. De oorlog heeft ook voor Europa en de wereld zware gevolgen. Internationale spanningen en zelfs de nucleaire dreiging nemen toe. Europa is in de greep van de militarisering. Bewapeningsuitgaven gaan pijlsnel de lucht in.”

“Hoe is het zover kunnen komen? Hoe kan de oorlog gestopt worden? Wat zijn alternatieven voor militarisering, bewapening en oorlog? En hoe zou de Europese veiligheidsarchitectuur er in de toekomst kunnen uitzien?”

Beginnen doet de conferentie met de vraag: “Hoe is het tot de oorlog in Oekraïne gekomen en wat zijn de gevolgen?”. Onder moderatie van Paula Polanco, voorzitter van internationale solidariteitsbeweging Intal, worden de oorzaken van de interne spanning, de internationale rivaliteiten, en de tijgende militaire uitgaven en bewapening achter oorlog besproken.

In het tweede deel van de avond wordt er vooruitgekeken, wat zijn de alternatieven voor oorlog en militarisering? Onder begeleiding van Annemarie Gielen, Pax Christi en medeoprichter van het Platform Vrede voor Oekraïne, wordt besproken hoe de oorlog gestopt kan worden, het belang van de diplomatie, andere Europese veiligheidsarchitectuur, en de vredesbeweging in Oekraïne en Rusland.

 

De vredesconferentie vindt plaats nu donderdag 19 mei van 19 uur tot 21 uur in het ACV-gebouw in de Pletinckxstraat 19 in Brussel. Voor meer info over de sprekers en het programma kunt u terecht op paxchristi.be.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!