Bron: Pixabay
IPS

Amerikaanse bosbranden nemen snel toe in frequentie en intensiteit

Sinds het begin van de eeuw zijn bosbranden in de VS aanzienlijk groter en frequenter geworden. Bovendien verspreiden ze zich steeds vaker naar gebieden waar het vroeger niet brandde.Wetenschappers van de Universiteit van Colorado analyseerden meer dan 28.000 bosbranden in de VS tussen 1984 en 2018. Ze combineerden overheidsgegevens met satellietfoto’s en -metingen.

donderdag 17 maart 2022 17:38
Spread the love

Meer en grotere branden

Daaruit blijkt dat tussen 2005 en 2018 meer bosbranden geteld werden in alle regio’s van de VS dan in de twee decennia ervoor. In het westen en het oosten verdubbelde de frequentie van de bosbranden, en in het centrum van het land verviervoudigde die zelfs. Ook de gemiddelde verbrande oppervlakte nam gestaag toe, van 4.019 naar 14.249 vierkante kilometer in het westen en van 1.204 tot 3.354 vierkante kilometer in het centrum.

De onderzoekers namen ook de meest extreme branden voor elke regio onder de loep. Daaruit blijkt voor het westen en het centrum van het land een toename van het aantal grote branden sinds het begin van de eeuw.

“De voorspelde veranderingen op het vlak van klimaat, brandbaar materiaal en ontstekingen zullen leiden tot meer en grotere branden in de toekomst”, zegt Virginia Iglesias, onderzoeker aan de University of Colorado at Boulder. “Uit onze analyse blijkt dat die veranderingen nu al bezig zijn”

Gevolgen voor de mens

De toename van de frequentie en intensiteit van bosbranden betekent dat omwonenden meer op hun hoede moeten zijn, maar de gevolgen zijn veel breder, benadrukken de onderzoekers.

“Meer en grotere gelijktijdige branden leiden nu al tot veranderingen in de structuur en samenstelling van de vegetatie, het sneeuwdek en de watervoorziening van onze gemeenschappen”, zegt Iglesias. “Deze trend bedreigt niet alleen de inspanningen van de brandweerploegen, maar ook de levens, gezondheid en huizen van miljoenen Amerikanen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!