covid poor country
Foto: UNICEF/Arimacs Wilander, Flickr
Oxfam België

Dodental covid-19 vier keer hoger in landen met lagere inkomens dan in rijke landen

Sinds de Omicron-variant opdook zijn 3 miljoen mensen overleden. De indruk dat de pandemie voorbij zou zijn, gaat daarmee in rook op. Oxfam stelt vast dat armere landen veel zwaarder getroffen worden dan de rijkere landen en pleit voor de opheffing van de patenten op de vaccins.

vrijdag 4 maart 2022 17:29
Spread the love

 

Pandemie niet voorbij

Nu het twee jaar geleden is dat de Wereldgezondheidsorganisatie de pandemie uitriep, is het aantal COVID-19-doden vier keer zo hoog in landen met lagere inkomens als in rijke landen, zo blijkt uit een nieuw rapport dat Oxfam vandaag heeft gepubliceerd namens de People’s Vaccine Alliance.

Terwijl de pandemie verwoestend is geweest voor rijke landen zoals België, zijn de armste landen het zwaarst getroffen. Mensen in armere landen hebben 1,3 keer meer kans hebben om te sterven als gevolg van de pandemie dan in rijkere landen. Gebrek aan tests en rapportage betekent dat zeer grote aantallen sterfgevallen als gevolg van COVID-19 niet worden gerapporteerd, vooral in de armste landen.

Naar schatting bedraagt de oversterfte als gevolg van COVID-19 19,6 miljoen mensen, dat is meer dan drie keer het officiële dodental.

Modellen die gebruik maken van maatstaven voor oversterfte schatten dat 19,6 miljoen mensen zijn gestorven als gevolg van COVID-19, meer dan drie keer het officiële dodental. Op basis van deze analyse heeft Oxfam berekend dat voor elk sterfgeval in een land met een hoog inkomen, er naar schatting vier andere mensen zijn gestorven in een land met een laag of lager middeninkomen.

Oxfam berekende ook dat drie miljoen COVID-19-doden zijn gevallen in de drie maanden sinds de Omicron-variant opdook. Dit cijfer ontkracht de perceptie dat de mildere ziekte van Omicron betekent dat de pandemie ten einde loopt, aangezien de besmettelijkere variant door de ongevaccineerde bevolking raast.

Volgens sommige schattingen zal tegen eind maart 2022 meer dan de helft van de wereld met COVID-19 besmet zijn. Hoewel de meeste gevallen mild zullen zijn, betekent het aantal gevallen alleen al dat het aantal sterfgevallen hoog blijft.

Volgens sommige schattingen zal tegen eind maart 2022 meer dan de helft van de wereld met COVID-19 besmet zijn.

De People’s Vaccine Alliance waarschuwt dat het ‘post-COVID’-verhaal dat door de rijke landen wordt verteld, de zelfgenoegzaamheid die de wereldwijde strijd tegen COVID-19 heeft geteisterd, alleen maar zal verergeren.

Verliezers

Het rapport bevestigt ook dat de gevolgen van de pandemie, afgezien van het aantal sterfgevallen, tot ver in de toekomst voelbaar zullen zijn, met name voor vrouwen en kinderen.

Vrouwen hebben door de pandemie 1,4 keer meer kans gehad om uit de beroepsbevolking te treden dan mannen, en terwijl de werkgelegenheid van mannen zich in 2021 heeft hersteld tot het niveau van 2019, is dat van vrouwen niet het geval.

Elke minuut hebben vier kinderen over de hele wereld een ouder of verzorger verloren aan COVID. Naast de menselijke tragedie die dit betekent, riskeren deze kinderen een verminderde toegang tot onderwijs.

Elke minuut hebben vier kinderen over de hele wereld een ouder of verzorger verloren aan COVID.

99 procent van de wereld is slechter af door COVID-19, 160 miljoen mensen zijn in armoede vervallen en 137 miljoen mensen hebben hun baan verloren.

Winnaars

Echter niet iedereen was slechter af als gevolg van de pandemie: elke 26 uur komt er een nieuwe miljardair bij. Van die nieuwe miljardairs zijn er 40 COVID-19 miljardair, die hun miljarden hebben verdiend aan vaccins, behandelingen, tests en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).

Dit is grotendeels te wijten aan de hebzucht van de farmaceutische industrie en het monopolie op vaccins, die hebben geleid tot miljoenen vermijdbare sterfgevallen en een toename van de ongelijkheid.

Elke 26 uur komt er een nieuwe miljardair bij.

Maaza Seyoum, Global South Convenor voor de People’s Vaccine Alliance, zei: “Miljarden mensen hebben nog steeds geen toegang tot vaccins en tegelijkertijd durven sommigen te beweren dat de pandemie voorbij is. Dat is een volslagen misvatting. Derde en vierde doses in rijke landen alleen kunnen het almaar stijgende dodental in lage-inkomenslanden niet uitwissen.”

“De liefdadigheidsaanpak voor wereldwijde vaccinatie heeft gefaald. Kwetsbare landen kunnen en moeten zelf vaccins en behandelingen produceren – en zij moeten de controle over hun eigen voorraden behouden. Rijke landen moeten afzien van de regels inzake intellectuele eigendom op COVID-19-technologieën en grote farmaceutische bedrijven dwingen de patenten te delen.”

Een gelijkaardige boodschap van Aurore Guieu, beleidsmedewerker van Oxfam België. “Na twee jaar pandemie zijn de feiten ondubbelzinnig. Terwijl de rijke landen honderden miljoenen vaccindoses hebben weggegooid nadat ze die tot aan hun vervaldatum hadden opgepot, bleven ze doen alsof afspraken (zoals Covax) het monopolie zouden compenseren.”

Rijke landen moeten afzien van de regels inzake intellectuele eigendom op COVID-19-technologieën en grote farmaceutische bedrijven dwingen de patenten te delen.”

“Covax heeft minder dan de helft van de oorspronkelijk beloofde doses geleverd en slechts 6% van de mensen in lage-inkomenslanden is gevaccineerd. De bescherming van de winsten van de farmaceutische industrie leidt rechtstreeks, en ook nu nog, tot een volkomen vermijdbaar verlies van levens. Doen alsof de pandemie voorbij is, is een flagrante belediging voor die levens.”

De People’s Vaccine Alliance en Oxfam zullen campagne blijven voeren voor gelijke rechten voor vaccins. Zo blijven ze het opheffen van het intellectueel eigendom op COVID-19 vaccins en behandelingen steunen. Farmaceutische bedrijven moeten hun wetenschap en knowhow delen met gekwalificeerde producenten in kwetsbare landen, zodat zij in staat zijn hun eigen doses te maken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!