Bron: Greenpeace
DeWereldMorgen

“Grote energieleveranciers houden koppig vast aan hun fossiele business as usual”

Eén op de twee gezinnen in België heeft een 'groen' elektriciteitscontract. Bij amper 1% van die contracten gaat het over daadwerkelijk 100% hernieuwbare stroom, blijkt uit een analyse door Greenpeace. Het gaat over slechts 7 van de 18 Belgische energieleveranciers die volledig groene stroom leveren. De rest levert een mix van hernieuwbare, nucleaire en fossiele energie. Opvallend is dat deze leveranciers vaak nog geen plannen hebben om hun bedrijf klimaatproof te maken.

woensdag 24 november 2021 11:38
Spread the love

 

Voor het nieuwe klassement op mijngroenestroom.be [1] analyseerde Greenpeace de productiecijfers, de energiemix, het aankoop- en investeringsbeleid van alle 18 Belgische stroomleveranciers. Het zijn de hernieuwbare energiecoöperaties die standvastig het klassement blijven aanvoeren.

“Klant worden van een van de energiecoöperaties blijft de beste keuze als je zeker wil zijn van 100% echt groene stroom”, zegt Tobias Pans, expert Energie bij Greenpeace België. “Zij dragen ook extra bij aan de overstap naar hernieuwbare energie, door in te zetten op warmtenetten, hun klanten aan te zetten tot energiebesparing en door bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen te installeren bij lokale verenigingen.”

Meeste leveranciers hebben geen klimaatplan

Slechts 7 leveranciers hebben op dit moment een strategie die hen in lijn brengt met het klimaatakkoord van Parijs. Deze 7 leveranciers hebben een plan om fossiele brandstoffen los te laten en voldoende te investeren in hernieuwbare energie om de opwarming van de aarde te kunnen beperken tot de cruciale drempel van 1,5°C.

Zelfs al staat er ‘hernieuwbaar’ of ‘klimaatneutraal gas’ op de website of het contract, achter de mooie naam schuilt nog altijd klimaatschadelijk fossiel gas dat de overgang naar 100% hernieuwbaar in de weg staat.

“Hoewel de klimaattop COP26 eerder deze maand een duidelijk signaal gaf dat we fossiele brandstoffen moeten uitfaseren, houden de grote energieleveranciers koppig vast aan hun fossiele business as usual”, zegt Tobias Pans. “Amper een kwart van de investeringen die TotalEnergies doet in energiebronnen gaat echt naar hernieuwbare energie. Zelfs al staat er ‘hernieuwbaar’ of ‘klimaatneutraal gas’ op de website of het contract, achter de mooie naam schuilt nog altijd klimaatschadelijk fossiel gas dat de overgang naar 100% hernieuwbaar in de weg staat.”

Consument wint bij hernieuwbare energie: stabielere energieprijzen

Ook de consument heeft hierbij te winnen. De ongezien hoge energieprijzen tijdens de laatste maanden maken eens te meer duidelijk dat de consument de dupe is van een energiesysteem dat zowel voor elektriciteitsopwekking als verwarming sterk verslaafd is aan fossiel gas.

“We klagen via dit klassement al jaren aan dat de investeringen in hernieuwbare energie te laag zijn. Nochtans is een energiesysteem met veel hernieuwbare energie een stuk minder vatbaar voor prijsschommelingen en dus ook wat zekerder voor de portemonnee”, besluit Tobias Pans. “We roepen leveranciers dan ook op om voluit te gaan voor 100% hernieuwbare elektriciteit én warmte.”

 

Noot

[1] Greenpeace analyseerde alle 18 stroomleveranciers die contracten voor elektriciteit en/of gas aanbieden aan gezinnen. Meer info vindt u in deze samenvatting. Uitleg over de methodologie vindt u in de bijlage. Op de website mijngroenestroom.be kan u de uitgebreide profielen van alle leveranciers terugvinden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!