Foto: Mathieu Stern, Unsplash
FairFin

BankWijzer: wat doet jouw bank met je geld?

De BankWijzer, het instrument van FairFin dat aantoont hoe ethisch het beleid van een bank is, heeft een gloednieuwe uitstraling gekregen. Dankzij de extra handleidingen en tips sta je nog sterker in je schoenen als kritische consument van een bank. En ook als burger kan jij het verschil maken, door een klachtenbrief te sturen naar banken met een schadelijk beleid en door BankWijzer te delen met familie en vrienden.

donderdag 6 juli 2023 15:58
Spread the love

 

BankWijzer legt bloot wat jouw bank met je geld doet. Zo is er een grote kans dat je bank investeert in ontbossing, nieuwe oliebronnen of mensenrechtenschendingen in de cacaosector. Banken worden beoordeeld op hun beleid op vlak van tien maatschappelijke thema’s. Hiermee wil BankWijzer financiële spelers dwingen van koers te veranderen en burgers bewustmaken van de impact van banken op de maatschappij.

Grafiek: BankWijzer FairFin

Veranderen van bank was nog nooit zo makkelijk

Wie ontevreden is over het onethische gedrag van zijn bank, kan een klachtenbrief sturen of overstappen naar een bank die het beter doet. Dankzij Bankswitching, de gratis bankoverstapdienst, regelen banken onderling de nodige administratie.

Dit kan voor zowel spaar- als zichtrekeningen. Om de tool te gebruiken moeten zowel je oude als nieuwe bank aangesloten zijn bij Bankswitching. Dit is bij alle banken die op BankWijzer staan het geval, behalve Triodos. Bij Argenta en Deutsche Bank kan je de tool gebruiken om van zichtrekening te veranderen, maar niet voor spaarrekeningen. Tenslotte vind je op BankWijzer een handig overzicht met alle info die je nodig hebt om van bank te veranderen.

Hoe ga je kritisch in gesprek met je bank?

Wie een klachtenbrief of vraag naar zijn bank stuurt, zal op een bepaald moment een antwoord van hen krijgen. In dat antwoord gaat de bank in op de gestelde vraag en probeert de klant meestal gerust te stellen. Banken gebruiken daarvoor vaak gelijkaardige argumenten, die erg overtuigend kunnen klinken, maar dat niet altijd zijn.

Van consumententool naar drukkingsmiddel

Druk vanuit de consument om het beleid van banken aan te passen, is nog maar het begin. Want naast een handige tool, is BankWijzer ook een drukkingsmiddel. FairFin pleit bij de overheid voor wetten die schadelijke investeringen strafbaar maken en duurzame investeringen verplichten. Hoe meer mensen een klachtenbrief sturen, hoe sterker FairFin staat in zijn onderhandelingspositie. Zo benaderen we de banken van onder-én bovenaan om te handelen in het belang van mens en planeet.

 

Ontdek BankWijzer

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!