De vernietiging na de aardbeving in Haïti in 2010. Foto: UN Photo/Logan Abassi United Nations Development Programme, Wikimedia Commons / CC BY 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)

De aardbevingen in Haïti, ook vanmorgen was het weer raak

De berichtgeving over de recente aardbeving in Haïti komt mondjesmaat binnensijpelen. Het drama van 2010 is zich aan het herhalen. Haïtianen sterven niet aan 'aardbevingen'. Aardbevingen van dezelfde kracht en erger eisen in andere landen veel minder dodelijke slachtoffers. Haïtianen sterven aan onderontwikkeling, armoede, gebrek aan water, hospitalen, scholen, gebrek aan stevige woningen ... Een eerste indruk van getuigen ter plaatse.

zondag 15 augustus 2021 14:45
Spread the love

 

De zwaarste beving met een kracht van 7,2 legde honderden huizen plat in een land dat nog steeds bezig is zich te herstellen van een zware aardbeving elf jaar geleden. Haïtianen doorzoeken verwoeste gebouwen op zoek naar vrienden en familieleden die onder het puin vastzitten nadat een verwoestende aardbeving het Caribische land trof, waarbij meer dan 300 mensen omkwamen en nog veel meer gewond raakten.

De eerste aardschok had een kracht van 7,2 en legde honderden huizen plat in het verarmde land, dat nog steeds bezig is zich te herstellen van een andere zware aardbeving 11 jaar geleden en geen staatshoofd heeft sinds de moord op zijn president vorige maand. Het epicentrum van de aardbeving van zaterdag lag ongeveer 12 km van de stad Saint-Louis du Sud, aldus de US Geological Survey (USGS). De beving werd gevoeld in de dichtbevolkte hoofdstad Port-au-Prince, zo’n 125 km verderop

Het zuidwesten van Haïti is het zwaarst getroffen, vooral in de regio rond de stad Les Cayes. Tegen zaterdagavond hadden Haïtiaanse ambtenaren minstens 304 doden en meer dan 1.800 gewonden geregistreerd. Het aantal nog niet geregistreerden is onbekend. Ook vanmorgen vroeg rapporteerde de USGS een aardschok van 4.7 op de Schaal van Richter.

Kerken, hotels, ziekenhuizen en scholen werden zwaar beschadigd of vernield, terwijl de muren van een gevangenis opengingen door de hevige naschokken. Getraumatiseerd door herinneringen aan de aardbeving met een kracht van 7,0 in 2010, die veel dichter bij de uitgestrekte hoofdstad Port-au-Prince toesloeg en tienduizenden mensen doodde blijven veel Haïtianen buiten. Ook om te slapen, eten en drinken te zoeken, vrienden en kennissen bij elkaar te brengen.

Reddingswerkers zijn overal hard aan het werk. Zowel professionele reddingswerkers als leden van het publiek hebben veel mensen uit het puin gehaald en de ziekenhuizen, die al overbelast waren, blijven nog steeds gewonden opvangen.

Op sociale media geplaatste beelden toonden bewoners die in nauwe openingen in hopen omgevallen metselwerk reikten om geschokte en ontredderde mensen uit het puin van de muren en daken te halen die om hen heen instortten

De toegang tot de zwaarst getroffen gebieden is nog moeilijk door een verslechtering van de openbare orde, waardoor belangrijke toegangswegen in delen van Haïti in handen zijn van bendes. Onbevestigde berichten op de sociale media wijzen er opdat zij hulp zouden doorlaten.

De beving was voelbaar tot in Jamaica en Cuba, en landen in de regio boden Haïti snel hulp aan. Het land wordt al lang geteisterd door politieke instabiliteit en hebben het voorbije decennium ook te lijden gehad onder internationale hulpacties en vredeshandhavingsmissies.

Tennisster Naomi Osaka, wiens vader afkomstig is uit Haïti, uitte op Twitter haar verdriet over de laatste beving en zei dat ze al het prijzengeld dat ze deze week op een toernooi won, aan de hulpverlening zou geven. “Ik weet dat het bloed van onze voorouders sterk is,” zei ze, “we zullen blijven opstaan.”

 

Foto: UN Photo/Logan Abassi United Nations Development Programme, Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!