Bron: De Pandemisten
Open brief - De Pandemisten

‘Stop de verkoop van ‘t Pand (Caermersklooster Gent)’

40 jaar geleden werd ’t Pand bezet door de Pandinisten omdat het verkocht zou worden op de private markt.Na een verwoede strijd trokken de bewoners aan het langste eind: ’t Pand werd gerenoveerd tot sociale woningen. Vandaag staat de verkoop opnieuw op de agenda.’t Pand, symbool van solidariteit, een plek van rust in de toeristische binnenstad, zou in de handen moeten blijven van de stadsbewoners en zou niet verkocht mogen worden aan de hoogste bieder. Daarom bezetten wij, de Pandemisten, 40 jaar later opnieuw het Pand. 

zaterdag 29 mei 2021 11:27
Spread the love

 

“Artikel 23 van de Belgische Grondwet: “Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden. Dit recht omvat o.a. het recht op een behoorlijke huisvesting”

De verkoop wordt onder de radar voorbereid door provincie Oost-Vlaanderen, WoninGent en Stad Gent en dat vinden wij een slecht teken. De stad verkoopt zijn stad maar op welke manier is de stad dan nog de stad? Wij zijn tegen de privatisering en de vermarkting door het huidige beleid. De burgers moeten inspraak hebben over de toekomst van hun gezamenlijk goed, hun stad, hun woonplaats. We bezetten deze plek uit stadsliefde, zodat iedereen die wil zijn stem kan laten horen over deze plek en het woonbeleid van de stad.

Het Pand als een voorbeeldruimte van waaruit we de stad actief kunnen hervormen. Het Pand kan niet leeg staan tot er duidelijke plannen zijn die ontspringen uit gesprek met de burger. Daarom wonen wij hier als levend bewijs dat het anders kan, in een gezamenlijke zoektocht naar duurzamere en socialere alternatieven voor de verkoop. Daarom wonen wij hier totdat we zeker zijn dat Stad Gent niet de snelweg kiest van het grote geld, maar samen met de burgers naar alternatieven zoekt.

Uitdagende gebouwen zoals Het Caermersklooster zouden niet verkocht mogen worden in ruil voor quick-wins met als gevolg dat mensen met minder mogelijkheden naar de rand van de als maar meer uitdijende stad worden geduwd. Laten we een eind maken aan het kortetermijndenken waarmee steden hun eigen vastgoed, macht en pracht die ze in handen hebben uit handen geven.

In de beleidsnota van Stad Gent, aangaande historisch patrimonium en publieke ruimte, formuleert het Gentse stadsbestuur dat ‘het delen en ontsluiten van het Gentse erfgoed een kernopdracht is’. Er bestaat een recht waar wij, inwoners van Gent, nu aanspraak op maken: Het recht van bewoners om de stad mee richting te geven.

Het lijkt erop dat vandaag competitie en winst als alleenheersers elke ruimte in de stad domineren. Van 2006 tot 2016 stegen de prijzen van de huizen in Gent met 50%. In 2019 steeg de gemiddelde huurprijs voor een appartement tot boven de 800 euro. Deze trend teistert zowat elke stad wereldwijd. Het vastgoed roest vast in een investeringslogica. Men speelt met woningen als speculatieve kaartenhuizen in plaats van te bouwen aan een gefundeerde woontoekomst.

Het vorige stadsbestuur heeft meer dan 10 bouwvergunningen goedgekeurd, goed voor 2.500 bijkomende hotelbedden. Vandaag slapen er in Gent nog altijd 1.873 mensen op straat … waarvan 401 kinderen …

Wij vragen een gedoogbeleid voor onze bezetting en willen de site de komende tijd openstellen als gemeenschappelijke ruimte om zo de inwoners van Gent terug een plek in de binnenstad te geven waaraan ze zich kunnen verbinden. Een plek die wordt vormgegeven door al zijn bezorgde inwoners en op die manier toont waar de noden precies liggen.

In een stad leven we samen, niet gescheiden van elkaar volgens inkomen: een stad verwelkomt iedereen, ze deelt niet op en sluit niemand uit. Zelf zijn wij niet in de positie om de woningnood die mensen in een precaire situatie dwingt, op te lossen. Wij kunnen nu geen wetten veranderen, maar wij kunnen wel bezetten en daarmee een aanzet geven tot een mentaliteitsverandering omtrent woonbeleid, samenleving, ruimtegebruik en -invulling.

Wij maken een vuist tegen materiële en infrastructurele verspilling en laten de vergeten stemmen weergalmen. Het zijn de procedures, beleidsnota’s en wachtlijsten die onbewoonbaar verklaard moeten worden en niet de huizen. Voor dit project bundelen we onze krachten omdat we geloven dat het woonbeleid beter kan. Duurzaamheid valt niet altijd te vatten in technische regels en wetten die soms zelfs contraproductief werken, ook al zijn ze opgemaakt met goede voornemens.

Wij leven mee met het Pand.
Wij leven in het pand,
om de alarmbel luider te laten rinkelen.
Met de goede bedoeling en de beste intentie.
En het liefst samen met jullie.
Verkoop dit erfgoed niet onbezonnen, maar maak tijd voor de zoektocht naar een alternatief samen met jullie burgers!

Ondertekend,

de Pandemisten

 

Wil je de petitie tekenen? Dat kan hier.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!