Eerste levering 1,4 miljoen vaccins begin maart aan Mali dankzij COVAX. Foto: UNICEF Mali
IPS

Zweden geeft het voorbeeld, investeert in vaccins voor armste landen

De Zweedse regering doet een forse investering om de toegang tot covid-19-vaccins voor de armste landen ter wereld mogelijk te maken. Het Scandinavische land wordt zo de grootste donor van het wereldwijde initiatief Covax dat een eerlijke verdeling van de vaccins voor iedereen nastreeft.

vrijdag 16 april 2021 09:23
Spread the love

Meer dan een jaar is  verstreken sinds de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) covid-19 tot een pandemie uitriep. Wereldwijd werden meer dan 130 miljoen mensen besmet en minstens 2,8 miljoen mensen zijn overleden. Dat er ondertussen werkzame vaccins bestaan, is een succes, maar om effectief te zijn, moeten deze vaccins de hele wereldbevolking bereiken.

COVAX (voluit COVID-19 Vaccines Global Access) is een internationaal initiatief om COVID-19-vaccins voor iedereen beschikbaar te maken. De doelstelling is voornamelijk de bevolking van arme landen ook toegang te geven tot deze vaccins ook in arme landen te verspreiden (nvdr).

COVAX heeft reeds meer dan honderd landen bereikt – met meer dan zestig landen die door donoren gefinancierde doses ontvangen. Toch zijn meer middelen nodig, redeneert de Zweedse regering, want zonder vaccins is er een verhoogd risico op schadelijke mutaties die alle landen bedreigen. Het economisch herstel waar zo naar wordt uitgekeken zou dan worden belemmerd en er kunnen jaren van ontwikkeling verloren gaan.

Grootste donor

Daarom zal de Zweedse regering in totaal 2,5 miljard kronen (247 miljoen euro) bijdragen aan COVAX. Nog eens 250 miljoen kronen gaat naar het project Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) om de toegang tot essentiële vaccinaties in lage- en middeninkomenslanden te garanderen. Ten slotte trekt de regering 10 miljoen kronen uit voor de organisatie Transparency International. Die ziet erop toe dat geen namaakvaccins in omloop komen of andere vormen van corruptie plaatsvinden. 

Deze initiatieven maken van Zweden de grootste donor ter wereld voor COVAX in verhouding tot zijn bevolkingsomvang en de vierde grootste donor in absolute cijfers wereldwijd. “We doen dit uit solidariteit maar ook om een bijdrage te leveren aan het ultieme doel: de pandemie beëindigen”, verklaarde de Zweedse minister voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking, Per Olsson Fridh.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!