Bron: No Profit on Pandemic
Europees Burgerinitiatief ‘Right to Cure – No Profit on Pandemic’

Flashmob wil dat Europese Commissie gezondheid voorrang geeft op farmawinsten

Een vijftigtal gezondheidsactivisten hield zonet een flashmob voor het gebouw van de Europese Commissie. De actievoerders beelden visueel de wereldwijde ongelijke verdeling van coronavaccins uit, en de onevenredige invloed die farmaceutische bedrijven uitoefenen op de Europese Commissie.

donderdag 8 april 2021 20:44
Spread the love

 

De actievoerders eisen dat de Europese Commissie van het coronavaccin een publiek goed maakt door de patenten op te heffen en farmaceutische bedrijven te verplichten om bestaande technologieën te delen. De actie ging uit van het Europees Netwerk tegen Commercialisering van Gezondheid en het Europees Burgerinitiatief ‘No Profit On Pandemic. Deze laatste wil 1 miljoen handtekeningen verzamelen om de Europese Commissie tot actie te dwingen. De actie werd gesteund door onder andere CNE, ABVV-SETCA, de Christelijke Mutualiteit, Hart boven Hard, ACV, de Franstalige Federatie van Wijkgezondheidscentra, Viva Salud, het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit, WSM, en Geneeskunde voor het Volk. Ter gelegenheid van Wereldgezondheidsdag vonden vandaag in heel Europa acties plaats.

Bron: No Profit on Pandemic

Rijke landen, die slechts 14% van de wereldbevolking vertegenwoordigen, hebben tot nu toe 53% van de vaccins gereserveerd. Een snelle, wereldwijde verdeling van het vaccin is niet enkel ethisch verantwoord, maar ook medisch noodzakelijk. Uit een onderzoek uitgevoerd door The People’s Vaccine Alliance blijkt dat tweederde van de bevraagde epidemiologen waarschuwen dat het coronavirus over een jaar of minder zodanig zal muteren dat de meeste huidige vaccins ondoeltreffend worden.

Bron: No Profit on Pandemic

“De pandemie heeft al aan 860.892 Europeanen1 het leven gekost, en legt een ongelooflijke druk op gezondheidswerkers en -systemen wereldwijd. Toch kan farmabedrijf Pfizer dit jaar 25 tot 30% winst maken op de 15 miljard dollar die ze verdient aan de verkoop van het coronavaccin. De winstlogica zou nooit mogen primeren op het leven en de bestaansmiddelen van de wereldbevolking”, stelt Yves Hellendorff, Nationaal secretaris CNE- non-profit, lid van het Europees Netwerk tegen Commercialisering van Gezondheidszorg.

Bron: No Profit on Pandemic

De Europese Commissie blokkeert binnen de Wereldhandelsorganisatie een voorstel om de patenten op vaccins, behandelingen en technologieën tegen COVID-19 tijdelijk op te heffen. Dit voorstel zou de wereldwijde productiecapaciteit nochtans enorm kunnen vergroten door farmaceutische bedrijven toe te laten de goedgekeurde vaccins te produceren. Volgens UNICEF wordt momenteel maar 43% van de wereldwijde vaccin productiecapaciteit benut voor het maken van coronavaccins. In een open brief, verstuurd op 2 april aan Europese leiders, klagen 80 Europese organisaties deze positie aan.

Bron: No Profit on Pandemic

“Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie de toegang tot het vaccin beperkt om de winst van Big Pharma te beschermen. Zo laat ze Covid-19 nog meer slachtoffers maken. Maar dankzij publieke druk kunnen we dit veranderen”, aldus Anne Delespaul, initiatiefneemster van het Europees Burgerinitiatief No Profit on Pandemic.

Bron: No Profit on Pandemic

Het Europees burgerinitiatief verzamelde al meer dan 130.000 handtekeningen in dankzij de inzet van ruim 300 organisaties in Europa. In België krijgt het initiatief de steun van verschillende vakbonden, mutualiteiten, ngo’s en gezondheidsorganisaties. Wanneer een Europees Burgerinitiatief 1 miljoen handtekeningen verzamelt, is de Europese Commissie verplicht om het in overweging te nemen.

 

Notes:

1 Gebaseerd op gegevens van OurWorldInData, Bloomberg, de gegevens zijn geraadpleegd op 1 april 2021. Beschikbaar op https://www.bloomberg.com/graphics/2020-coronavirus-casesworld-map/ en https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!