© Philip Reynaers / Greenpeace
Greenpeace België

Greenpeace voert actie met luchtballon bij cruciale EU-klimaattop: ‘Op welke planeet leven jullie?’

Actievoerders hebben een luchtballon laten zweven nabij een cruciale Europese top in Brussel. Ze waarschuwen de aanwezige staats-en regeringsleiders dat ze niet genoeg doen om de klimaatcrisis aan te pakken. De geloofwaardigheid van de EU inzake klimaat hangt aan een zijden draadje.

donderdag 10 december 2020 15:35
Spread the love

 

De luchtballon, die de planeet aarde voorstelt, zweeft nabij het gebouw waar de Europese leiders moeten beslissen over nieuwe klimaatdoelstellingen tegen 2030. Aan de ballon hangt een spandoek van 10 bij 7 meter met de slogan ‘Op welke planeet leven jullie?’.

“Net zoals België al jaren treuzelt en Vlaanderen op de valreep probeert strenge voorwaarden te koppelen aan een akkoord, doen ook andere landen er alles aan om mazen in het net te vinden en hun verantwoordelijkheid te ontlopen”, zegt Mathieu Soete, expert Klimaat bij Greenpeace België. “Maar zo werkt het klimaat niet. Met het klimaat valt niet te onderhandelen. Het accepteert geen voorwaarden. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat elk land instemt met het verminderen van de uitstoot, zonder zich illusies te maken over valse oplossingen zoals kernenergie of fossiel gas.”

Terwijl wetenschappers waarschuwen dat de uitstoot van de EU minstens twee keer zo snel moet dalen, proberen sommige landen de daling nog te vertragen door de berekeningsmethode te veranderen.[1] Door voortaan ook de opname van uitstoot door koolstofputten zoals bossen mee te tellen, willen ze een ‘netto’-reductie van de uitstoot nastreven. Uit de berekeningen van de Commissie zelf blijkt echter dat zo’n netto-doel van 55 procent in de praktijk zou neerkomen op een reële vermindering van de uitstoot met slechts 50,5 procent.[2]

Sébastien Mang, adviseur Klimaatbeleid bij Greenpeace EU, bekritiseert deze aanpak: “Een klimaatdoelstelling van 55% als een succes beschouwen, is zoals de overwinning van een marathon vieren op 10 kilometer van de eindmeet. Het Europees Parlement verwierp de controversiële opname van koolstofputten om de doelstelling kunstmatig aan te dikken, de regeringsleiders moeten nu hetzelfde doen.”

Op grond van het klimaatakkoord van Parijs, moet de EU voor het einde van dit jaar een herziene doelstelling voor 2030 voorstellen. Om de kans te vergroten op het beperken van de klimaatopwarming tot 1,5°C en om de ergste gevolgen van de klimaatontwrichting te vermijden, dringt Greenpeace aan op een vermindering van de uitstoot van vervuilende sectoren in de EU met minstens 65 procent tegen 2030.

Begin deze week, heeft het Verenigd Koninkrijk de doelstelling aangekondigd om de uitstoot met 68 procent te verminderen tegen 2030.

 

Noten:

[1] De Verenigde Naties schatten dat de EU de uitstoot elk jaar met minstens 7,6 procent zou moeten verminderen om een kans te hebben om de opwarming van de planeet te beperken tot 1,5°C. Een reële doelstelling van 55 procent zou leiden tot een vermindering van 5 procent, terwijl een nettodoelstelling, inclusief koolstofputten, zou leiden tot slechts 4,1 procent vermindering per jaar.

[2] Een nieuw rapport van Greenpeace toont aan dat het gebruik van koolstofputten om de uitstoot te verminderen, de degradatie van het klimaat niet zal tegenhouden, en dat deze aanpak enkel de grote vervuilers ontlast.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!