Foto: Siavogel, Flickr / CC BY-NC-SA 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
IPS

Gezondheidsexperts: hygiëne ook perfect zonder plastic verpakking

In de strijd tegen covid-19 dringt de plasticsector aan op het gebruik van meer plastic voor eenmalig gebruik uit hygiënische overwegingen. Meer dan honderd gezondheidsexperts laten nu weten dat herbruikbare materialen even veilig zijn.

woensdag 24 juni 2020 11:16
Spread the love

 

De coronacrisis heeft het gebruik van plastics voor voedsel, drank en andere producten weer doen stijgen. Zo schakelden sommige cafés en koffiehuizen bijvoorbeeld over op wegwerpbekers om hun personeel te beschermen tegen het virus. Gezondheidsexperts van over de hele wereld zijn het er echter over eens dat herbruikbare materialen even veilig kunnen worden gebruikt tijdens de covid-19-pandemie.

Basishygiëne

Bijna 120 wetenschappers, academici en artsen uit achttien landen hebben vandaag samen met Greenpeace USA en milieuorganisatie Upstream een verklaring ondertekend om consumenten gerust te stellen over het gebruik van herbruikbare producten zoals bekers en glazen. Ze stellen dat basishygiëne volstaat om alles proper te maken en dat ontsmettingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik effectief zijn gebleken bij het desinfecteren van harde oppervlakken, zoals servies en herbruikbare bekers.

Water en zeep

Plastic is onmisbaar in zorgomgevingen en er zijn verschillende redenen waarom plastic de voorkeur heeft als beschermend materiaal tegen covid-19 voor zorgpersoneel. Er is echter een groot verschil tussen beschermend materiaal voor zorgpersoneel en plastic verpakking voor voedsel en andere goederen, stellen de experts. Ze vinden ook dat de oliesector en de plasticindustrie te vaak de gezondheidscrisis inroepen om plastic voor eenmalig gebruik weer acceptabel te maken.

Op zich is er niets intrinsiek hygiënisch aan plastic. Ziekteverwekkende bacteriën en virussen gedijen er net zo goed als ergens anders. Een recent onderzoek in het New England Medical Journal geeft zelfs aan dat het coronavirus twee tot drie dagen op plastic oppervlakken overleeft en slechts 24 uur op karton.

Waar het op neerkomt, en daar zijn de meer dan honderd gezondheidsdeskundigen het unaniem over eens, is dat u groenten, fruit en andere voedingsmiddelen, los of in plastic verpakt, altijd grondig moet wassen voor consumptie. Servies en bestek gaan bij voorkeur in de afwasmachine maar een sopje op basis van zeep en heet water doet het werk ook.

 

Foto: Siavogel, Flickr / CC BY-NC-SA 2.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!