Arrestatie van Palestijnse kinderen door Israëlische soldaten. Bron: Palestina Solidariteit vzw
Open brief -

‘Neen, mijnheer De Wever, Israël is géén voorbeeld in aanpak van coronapandemie’

vrijdag 1 mei 2020 09:38
Spread the love

 

Geachte Mr. De Wever,

In het journaal van maandag 20 april roept u op om dringend werk te maken van een globaal exit-plan om uit de coronacrisis te raken. Terecht, dat moeten we goed doen, we hebben allemaal nood aan perspectief en kijken uit naar de dag dat alles weer terug normaal wordt.

U vindt dat andere landen zoals Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Nederland het goed doen op het vlak van een exit en dat we ook een voorbeeld kunnen nemen aan Israël.

Dat Israël de crisis goed aanpakt voor haar Israëlische burgers, dat zal zeker zo zijn, maar dat doet ze niet voor al haar inwoners en al zeker niet voor de inwoners in de gebieden die ze al decennia lang militair bezet. In de bezette Gazastrook mogen de levensnoodzakelijke medische middelen en personeel om corona te bestrijden niet binnen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever gebruikt Israël de wereldwijde crisis om onder de radar kolonies uit te breiden. In Oost-Jeruzalem werden testkits geconfisceerd. Dagelijks neemt het geweld van kolonisten tegenover de Palestijnse bevolking toe, het ‘corona’ spuwen naar Palestijnen door gewapende kolonisten is het nieuwe ‘normaal’.

In Antwerpen heeft u een speciale brigade tegen spuwers en mensen die de regels aan hun laars lappen, in Israël wordt spuwen naar Palestijnen toegelaten en dikwijls gefaciliteerd door het Israëlische leger.

U en uw partij maar ook vele andere politici geven Israël dikwijls op als goed voorbeeld, en dat is problematisch. Een land dat apartheid geïnstalleerd heeft in de 21e eeuw is geen voorbeeld voor België en de wereld. Hoe mooi sommige projecten en technologieën soms ook zijn die Israël produceert. Ze vallen in het niets door de lelijkheid die ze dagdagelijks brengt door de reeds 70 jaar durende bezetting en apartheid, die ze aan miljoenen Palestijnen oplegt.

Vandaag werkt de socio-culturele sector en de Noord – Zuidbeweging enorm hard aan een dekoloniseringsproces van België en het Westen, een verhaal waarin Israël vaak vergeten wordt, terwijl het er een schoolvoorbeeld van is.

Als we hiervoor geen aandacht hebben, dreigt die inspanning teniet gedaan te worden. Om de soevereiniteit van volkeren te garanderen moeten we ons uitspreken voor de rechten van onderdrukte volkeren en ons keren tegen koloniseringsmachten!

Ik hoop dat u in de toekomst hiermee rekening houdt als u Israël wil noemen als goed voorbeeld, er zijn betere voorbeelden te vinden.

 

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten,

Palestina Solidariteit vzw

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!