Bron: ABVV
Opinie -

‘Fight for €14’: Solidair met fastfood-werknemers

'Fight for $15' is een Amerikaanse beweging die al jarenlang strijdt voor een menswaardig minimumloon van 15 dollar per uur. ABVV Horval heeft alle werknemers en alle leden van de vakbonden opgeroepen om mee actie te voeren dinsdag 12 november in Brussel.

donderdag 14 november 2019 10:38
Spread the love

Op dinsdag 12 november om 10u stonden zij op het Albertinaplein in Brussel ter ondersteuning van de wereldwijde actiedag Fight for $15.

In 2012 kwamen de werknemers van de fast-food spontaan op straat in New York City en binnen een mum van tijd werd de actie opgepikt door de Amerikaanse vakbonden. Ondertussen werden al meerdere overwinningen geboekt. De politiek heeft in verschillende Amerikaanse steden en staten het minimumloon opgetrokken tot 15 dollar per uur. Deze beweging groeide onder de vleugels van UIF/UITA uit tot een wereldwijde campagne.

Bron: ABVV

Wie voltijds werkt, moet alle rekeningen kunnen betalen. ABVV Horval ondersteunt Fight for $15 sinds het begin en zal actie blijven voeren tot iedere werknemer een degelijk minimumloon heeft! Met dezelfde argumenten hebben we de Amerikaanse campagne opengetrokken naar meerdere sectoren in België onder de naam ‘Fight for €14’. Als ABVV strijden wij voor een bruto minimumloon van 14 euro per uur of 2.300 euro bruto per maand.

Het hebben van een voltijdse job is geen garantie meer tegen armoede. In vele sectoren schommelt het bruto minimumloon slechts rond 12 euro (afhankelijk van sector en anciënniteit soms nóg veel lager). Een brutoloon van 14 euro per uur / 2.300 euro per maand is een absoluut minimum en niet meer dan rechtvaardig.

Bron: ABVV

Een verhoging van de koopkracht zal ook automatisch leiden tot meer werkgelegenheid. Een
standpunt dat gedeeld wordt door kersvers Sp.a-voorzitter Conner Rousseau, die ook aanwezig was.

Strijd mee voor een degelijk en rechtvaardig, maar vóóral een menswaardig minimumloon.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!