“380.000 euro voor kankermedicijn: welk gezin kan dat ophoesten zelfs met hulp van familie en vrienden?” (VRT NWS, 28/08/2019)
“Mama getuigt over peperdure, niet terugbetaalde kankertherapie (182.000 euro) van zoontje: “Dit moet aangepakt worden” (VRT NWS, 10/09/2019)
“#TeamPia: op zoek naar 1,9 miljoen euro om baby Pia te redden” (STUBRU, 17/09/2019)
Drie nieuwsitems in amper enkele weken tijd … Het budget van de sociale zekerheid staat onder druk, dat is geen geheim. En daar maken we ons bij Samana zorgen over. Want bij gebrek aan middelen zijn de mensen die deze sociale zekerheid het meest nodig hebben het grootste slachtoffer. Ook mensen met een chronische ziekte zoals Heidi die moeten rondkomen met een laag inkomen en geconfronteerd worden met hoge ziektekosten.
Heidi Vandenwijngaerden is 40 jaar en lijdt aan een zeer moeilijk behandelbare astma. Heidi moet dagelijks meer dan 20 soorten medicatie nemen waarvan een deel niet wordt terugbetaald. Ze heeft hierdoor medische kosten die kunnen oplopen tot meer dan 400 euro per maand. Heidi werkt deeltijds als administratief medewerker en vult haar inkomen aan met een ziekte-uitkering. Voltijds werken is gezien haar aandoening niet mogelijk. Ze woont bij haar ouders en met hun hulp slaagt ze erin om rond te komen. Uiteraard zou zij dit ook graag anders willen, maar de combinatie van een zwakke gezondheid, hoge uitgaven en een laag inkomen laat dit niet toe.
Heidi is uiteraard niet de enige. Heel wat mensen met een chronische ziekte hebben het financieel moeilijk omwille van hoge medische kosten. De aandacht voor Pia is meer dan terecht, maar achter haar verhaal zitten er helaas nog zovele anderen … De exorbitante prijzen die door de farmaceutische bedrijven worden gevraagd zijn niet te verantwoorden. Hoe mooi en hartverwarmend de solidariteitsacties ook zijn, het lost structureel niets op. Tenzij ze als hefboom gebruikt zullen worden om eindelijk werk te maken van een ander geneesmiddelenbeleid!
In ‘De Ochtend’ op Radio 1 pleitte Egbert Lachaert, van Open Vld, bij de opening van het parlementaire jaar om in afwachting van een nieuwe regering bepaalde dossiers over de partijgrenzen heen samen op te nemen …
Waar wachten ze op …?
Namens meer dan 1 op 10 Vlamingen met een chronische aandoening …
Johan Tourné
Directeur Samana vzw
Meer info:
Samana verenigt chronisch zieke mensen, vrijwilligers en mantelzorgers. Met een gedifferentieerd aanbod verstevigt Samana de weerbaarheid en het sociaal weefsel van chronisch zieke mensen, zorgbehoevende personen en hun mantelzorgers. Dit wordt gerealiseerd door de inzet van 25.000 vrijwilligers. Door haar werking komt Samana op voor de belangen van chronisch zieke mensen en mantelzorgers.
Foto: Eve at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.5