Mozambique na cycloon Idai. Bron: Rode Kruis Vlaanderen
Nieuws, Afrika, Milieu, Samenleving -

Oxfam-teams ter plaatse in Malawi en Mozambique met noodhulp voor overlevenden cycloon Idai

Oxfam verdeelt noodhulp aan de overlevenden van cycloon Idai in het district Nsanje, een van de zwaarst getroffen zones in Malawi, en in de vluchtelingenkampen van Buzi nabij Beira (Mozambique) sinds maandag 25 maart.

dinsdag 26 maart 2019 17:06
Spread the love

In Mozambique heeft een lokale Oxfam-partnerorganisatie 470 noodhulp-pakketten voor gezinnen verdeeld in kampen waar mensen naartoe gevlucht zijn, in het district Buzi – een zone die nog overstroomd is en die enkel bereikbaar is per boot of per helikopter. Communicatie-infrastructuur is er nog altijd onbruikbaar. Elk gezin krijgt een pakket met onder andere 2 dekens, een emmer van 10 liter, 2 muskietennetten, 1 jerrycan en waterzuiveringstabletten.

Oxfam-teams in Malawi hebben hygiënekits tot bij 1.000 gezinnen kunnen brengen die nu in het Bangula-kamp (Nsanje-district) verblijven. Zo’n hygiënekit bevat essentiële items zoals emmers, zeep, wasmiddel en maandverband. Het Bangula-kamp is intussen overbevolkt. Er zijn maar een klein aantal noodtoiletten en er is maar beperkt toegang tot proper water. Getroffen mensen die in het kamp verblijven zijn daardoor bijzonder kwetsbaar voor epidemische ziekten zoals acute diarree en cholera.

Zainabu Elasoni verblijft in het Bangula-noodkamp: “De hygiëne in het kamp is niet goed en ik vrees voor de gezondheid van mijn baby, maar ik heb geen keuze. Ik ben alles kwijt geraakt toen mijn huis ingestort is door de overstromingen. De hulp van Oxfam komt net op tijd, ik kan een emmer gebruiken om mijn baby in bad te doen en de andere emmer om drinkwater bij te houden.”

Noodhulp in kampen

De Oxfam-teams ter plaatse gaan de komende dagen nog meer noodhulp verdelen in de kampen van Bangula (Malawi), in het bijzonder voedselhulp zoals maisbloem, bonen en olie om te koken.

Cycloon Idai heeft de levens van meer dan 3 miljoen mensen in zuidelijk Afrika verwoest, waarvan 700.000 in Malawi. Daar hebben de stortregens massale overstromingen en landverschuivingen veroorzaakt. Huizen werden meegesleurd en duizenden landbouwvelden en veestapels zijn verwoest.

Vrouwen en meisjes

De Oxfam-teams waken in deze noodsituatie in het bijzonder over de veiligheid van vrouwen en meisjes, omdat zij na een ramp extra kwetsbaar zijn. “We moeten alles doen om vrouwen en andere kwetsbare groepen in de kampen te beschermen. We hebben ook meer tenten nodig om ervoor te kunnen zorgen dat we kwetsbare vrouwen en meisjes kunnen opvangen in een eigen zone, gescheiden van de mannen”, zegt Oxfam-medewerker Tariro Mavingo.

De levering van noodhulp wordt sterk bemoeilijkt door de aanhoudende regen. Communicatie-infrastructuur is verstoord of verwoest, wegen zijn overstroomd en bruggen zijn afgesneden.

Cycloon Idai en de klimaatverandering?

Klimaatwetenschappers en verschillende organisaties (zoals Oxfam) wijzen al langer op het sterke verband tussen de klimaatverandering en de frequentie van cyclonen en andere tropische stormen. We dringen er al langer op aan dat het essentieel is om de meest kwetsbare mensen wereldwijd beter te beschermen, want zij worden het eerst getroffen door de klimaatverandering. 

Oxfam wil noodhulp leveren aan 500.000 getroffen mensen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Zoals steeds gebeurt dat met de bemiddeling van plaatselijke Oxfam-partnerorganisaties.

 

Omdat de omvang van deze ramp enorm is, heeft Oxfam een oproep voor giften gelanceerd op donderdag 21 maart. Op dit moment is al 10.000 euro ingezameld. Giften zijn welkom op het rekeningnummer BE37 0000 0000 2828 met de vermelding “Idai” of via www.oxfamsol.be/nl/idai.

take down
the paywall
steun ons nu!