Bron: Pixabay
Wereld, Economie, Politiek -

Syrië-conferentie in Brussel Oxfam: “Een aalmoes volstaat niet voor Syrië”

Oxfam en de Danish Refugee Council (DRC) vragen regeringen en andere donoren om meer financiële steun om de Syriërs na acht jaar conflict te helpen hun leven op te bouwen. De internationale ngo’s roepen de regering van Syrië ook op om humanitaire organisaties toegang te verlenen tot het land.

dinsdag 12 maart 2019 17:00
Spread the love

De ngo’s deden deze oproep in een nieuw rapport aan de vooravond van de Syrië-conferentie in Brussel komende donderdag. Tijdens de conferentie buigen internationale regeringsleiders zich in onze hoofdstad over de toekomst van Syrië en de regio. Het is deze week ook acht jaar geleden sinds het begin van het conflict in Syrië.

11,7 miljoen Syriërs afhankelijk van humanitaire hulp

Terwijl de gevechten in grote delen van Syrië verminderd zijn, zijn 11,7 miljoen mensen nog steeds afhankelijk van humanitaire hulp. Meer dan 60 procent van die mensen leven in gebieden onder controle van de Syrische regering. Huizen en scholen zijn verwoest, wijken hebben geen proper stromend water of sanitaire voorzieningen en mensen verdienen er te weinig geld om hun gezin te onderhouden.

Meer dan 80 procent van de bevolking leeft volgens de Verenigde Naties onder de armoedegrens. Meer dan 1 op 3 scholen zijn beschadigd of vernield en meer dan 2 miljoen kinderen gaan niet meer naar school.

Ondanks de grote behoeften, tonen regeringen en andere donoren zich eerder terughoudend in het financieren van werk dat bij zou dragen tot de wederopbouw van Syrië, vooral in de gebieden onder controle van de Syrische regering. Daardoor blijven miljoenen Syriërs nog enige tijd afhankelijk van hulp.

Catherine De Bock, humanitair beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Oxfam-Solidariteit: “Steun is nodig om de miljoenen Syriërs te helpen die na acht jaar conflict hun leven weer willen opbouwen. Om hun een dak boven het hoofd te garanderen, gezinnen te eten te geven en kinderen naar school te sturen. Zij willen geen aalmoezen, maar een helpende hand om hun leven terug in handen te nemen en zelfredzaam te worden.”

Toegang blijft moeilijk voor ngo’s

Tegelijkertijd blijft de Syrische regering beperkingen opleggen aan humanitaire organisaties. Het ondoorzichtige en complexe systeem van goedkeuringen om een regio of gemeenschap binnen te komen, maakt het voor hulporganisaties extreem moeilijk mensen in nood in het hele land te helpen.

“Dat de controle over een regio verandert, betekent niet dat mensen geen hulp meer nodig hebben”, zegt Catherine De Bock. “Om de Syriërs te helpen herstellen van dit verwoestende conflict, is er geld nodig voor levensnoodzakelijke diensten als water, onderwijs en gezondheidszorg. Ngo’s moeten toegang hebben om deze te kunnen leveren. Zonder deze steun zullen Syriërs nog vele jaren moeten lijden.”

take down
the paywall
steun ons nu!