Humanitaire hulp voor mensen uit Rakhine. Bron: Flickr
Wereld, Politiek -

Nieuwe bewijzen van misdaden door Myanmarees leger in Rakhine

Begin januari viel de gewapende groep Arakan Army in Myanmar enkele politieposten aan. De reactie van de autoriteiten was ongemeen hard. Het leger beschoot dorpen met zwaar geschut en blokkeerde de toegang tot voedsel en humanitaire hulp voor burgers. De Myanmarese veiligheidstroepen gebruikten ook vage en repressieve wetgeving om burgers op te sluiten.

maandag 11 februari 2019 16:52
Spread the love

“Deze recente militaire operaties onderstrepen nogmaals dat het Myanmarese leger geen enkel respect heeft voor mensenrechten. Bewoonde dorpen beschieten en voedsel achterhouden, zijn op geen enkel moment geoorloofd”, zegt Tirana Hassan, Amnesty’s directeur voor crisisrespons.

Amnesty International ontving meerdere meldingen dat legereenheden die eerder betrokken waren bij gruweldaden tegen Rohingya in augustus en september 2017 de afgelopen weken opnieuw werden ingezet in deelstaat Rakhine.

“De wreedheden van het Myanmarese leger werden internationaal veroordeeld, maar alles lijkt er nu op te wijzen dat soldaten opnieuw ernstige misdrijven plegen”, zegt Tirana Hassan.

In september vorig jaar riep de VN-onderzoeksmissie nog op om hooggeplaatste Myanmarese functionarissen strafrechtelijk te vervolgen voor inbreuken op het internationaal recht tegen de Rohingya in deelstaat Rakhine en tegen etnische minderheden in deelstaten Kachin en Shan.

take down
the paywall
steun ons nu!