Hypocrisie op de werkvloer

Hypocrisie op de werkvloer

Tot kort geleden beoefende ik een leidinggevende functie uit in een tamelijk grote non-profit organisatie. Een job die ik heel graag deed en die ik me wel een hele tijd zag doen, misschien wel tot aan mijn pensioen. Ware het niet dat de hypocrisie opnieuw het hoogste woord heeft gehad. Zeg nu zelf, een leidinggevende die in haar vrije tijd opkomt voor de rechten van cannabisconsumenten, dat kan toch niet? Oh nee?

zondag 3 februari 2019 12:29
Spread the loveBron: Drugscience

Oops, I did it again 

Toen ik net met de job startte had ik mezelf voorgenomen om deze keer mijn mond te houden over cannabis, no matter what. Maar je weet hoe dat gaat, soms neem je al eens iemand in vertrouwen. En zo gaat de bal aan het rollen en in een mum van tijd is ook de top van de organisatie op de hoogte van het feit dat je niet negatief staat tegenover cannabis en dat je zelfs een cannabis social club hebt opgericht samen met enkele vrienden en er ook regelmatig artikels over schrijft. 

Sinds ze er van wist had ik met mijn leidinggevende geen oogcontact meer maar was het eerder een (op zoek naar rode) ogen inspectie.  

Het gekke is wel dat niemand van de collega’s uit de 2 teams waar ik leiding over had ooit te weten is gekomen dat ik iets had met cannabis. Alleszins, ze hebben er toch nooit een punt van gemaakt, en waarom zouden ze ook? Zolang zij zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen is er geen vuiltje aan de lucht toch? 

Ernstig zieke kinderen

In het verleden had ik al meerdere jobs verknald door het te hebben over cannabis tegenover mensen met een hogere functie dan de mijne. Een voorbeeldje: In een multi-functionele zorginstelling waar ik als nachtopvoeder werkte, leden meerdere kinderen aan ernstige vormen van epilepsie waarbij medicatie niet altijd een oplossing bood. Eén van hen, een jongen van 12, kreeg veel te vaak aanvallen waarbij hij zich dan ernstig bezeerde en daardoor naar het ziekenhuis moest om er genaaid te worden of te herstellen. Omdat er ook hersencellen afsterven tijdens elke aanval verzwakte hij zienderogen en kon hij amper nog zelfstandig lopen en eten. 

Anyway, toen ik had gelezen hoe cannabisolie met een gebalanceerde verhouding CBD-THC wonderen kan verrichten bij zeldzame vormen van epilepsie kon ik het niet nalaten om de directie hiervan in te lichten. Zij konden toch wel hun nek uitsteken bij de overheid voor al die kinderen die geen enkele baat hebben bij medicatie? Zij hadden toch wel de verantwoordelijkheid om als onderdeel van één van de grootste liefdadigheidsorganisaties van ons land op te komen voor de zwaksten van onze samenleving? 

Over cannabis praten op het werk doe je beter niet

Maar neen, kort na ons gesprek wist ik al hoe laat het was. Een pijnlijke kramp in mijn maag vertelde me dat ik mijn mond had moeten houden. Over cannabis praten op het werk doe je niet. En effectief, ik werd nog enkele malen in de weken daarop op het matje geroepen en werd er op gewezen dat ik in mijn vrije tijd kan praten over alternatieve geneeswijzen zoveel ik wil, maar hier op het werk volgen we wat de dokters voorschrijven en stellen we de medicatie niet in vraag. En als je dat niet aanstaat, dan zoek je maar een andere job!

En dat deed ik. Ik gaf mijn ontslag toen ik mijn kans schoon zag om ergens anders te kunnen starten. Ondertussen heb ik al weer meerdere tijdelijke jobs vervuld. Dat cannabisconsumenten niet willen werken is dus een grote leugen. We zijn net als de gemiddelde mens vaak op zoek naar uitdagingen en leven graag onze passies uit. 

Sinds die laatste job had ik dus besloten om niks meer over cannabis te vermelden op het werk, om mezelf de last te besparen. En effectief, zodra het nieuws deze keer over mijn link met cannabis het opperhoofd bereikte werd ik veel strenger beoordeeld en was het blijkbaar makkelijker om mij te laten vervangen dan om me te laten leren uit mijn werkpunten die ter sprake waren gekomen tijdens de evaluatiegesprekken.

Demonisering van een plant

En eerlijk gezegd kan ik hun eigenlijk niks kwalijk nemen. De media en de regering doen ons geloven dat cannabis een drugs is die zoveel mogelijk bestreden moet worden. Cannabis wordt al jaren gedemoniseerd terwijl het in feite een veel minder schadelijke drugs is dan alcohol en tabak. 

En zoals we allemaal weten zit de alcoholcultuur er bij ons goed ingebakken. Niemand die er raar over doet op een personeelsfeest, een -uitstap of een evenement. Zodra de directie het licht op groen zet, kan het feest beginnen. Nochtans is alcohol 114 keer dodelijker dan cannabis. 

Pas op, ik heb het over cannabis in haar pure vorm. Niet over tabak. Tabak doodt jaarlijks om en bij de 6 miljoen mensen. Maar er is geen reden om tabak en cannabis te combineren. Als leidinggevende zou ik dan ook (mocht de vraag mij ooit gesteld geweest zijn, maar dat is ze niet) zo goed mogelijk uitleggen dat cannabis in combinatie met tabak een gevaarlijke combinatie is. 

Het mag al eens gedaan zijn met al dat paternalistisch gedoe. Wanneer je tegen iets bent, weet dan ook waarom, en zeg niet zomaar na wat zogenaamd autoritaire figuren je voorkauwen. Doe zelf onderzoek aub. En beoordeel werknemers op hun werk en op hoe ze omgaan met hun collega’s en de mensen waar ze leiding over hebben, niet op het plantaardig product waar ze zich na het werk al dan niet mee wensen te ontspannen. Dankjewel! 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!