Eén van de mensen voor wie je dit jaar tijdens de Schrijfmarathon in actie kan komen. Bron: Amnesty International Vlaanderen
Aankondiging, Wereld, Politiek -

Teodora en Yecenia, vrijgekomen na Schrijfmarathon 2015, komen naar startevent Schrijfmarathon 2018

Teodora en Yecenia zijn het levende bewijs dat een brief schrijven wel degelijk grote impact kan hebben. Teodora kreeg in El Salvador dertig jaar cel na haar miskraam. Yecenia werd in Mexico tot valse bekentenissen gefolterd. Ze kwamen vrij nadat Amnesty-sympathisanten een overvloed aan brieven schreven aan de Salvadoraanse en Mexicaanse autoriteiten. Op 1 december komen Teodora en Yecenia naar Antwerpen om tijdens het startevenement van de Schrijfmarathon 2018 op hun beurt brieven te schrijven voor mensen in nood.

woensdag 28 november 2018 21:55
Spread the love

De Oekraïense holebi-activiste Vitalina komt ook langs. Voor haar wordt er tijdens deze editie van de marathon geschreven.

Het verhaal van Teodora Vasquez tart alle verbeelding. De zwangere Teodora kreeg in 2007 plots hevige buikpijn en zware bloedingen op haar werk waardoor ze het bewustzijn verloor. Ze ontwaakte in het ziekenhuis, geboeid aan haar bed, en ontdekte dat haar baby dood was na een miskraam. Ze werd nadien veroordeeld tot dertig jaar cel. In El Salvador is de abortuswetgeving immers zo strikt dat ook vrouwen die een miskraam krijgen veroordeeld kunnen worden voor moord.

Zowel voor als achter de schermen voerde Amnesty International intensief actie voor Teodora. Tijdens de Schrijfmarathon van 2015 werden er vanuit alle hoeken van de wereld brieven gestuurd naar de Salvadoraanse autoriteiten om haar vrijlating te vragen. Begin dit jaar kwam eindelijk, na meer dan 10 jaar onterechte detentie, het verlossende nieuws van haar vrijlating.

Minstens 27 vrouwen zitten echter nog steeds in dezelfde penibele situatie en de strikte abortuswet is nog steeds van kracht in El Salvador. De strijd gaat dus door. Ook voor Teodora die zich nu vurig inzet voor haar lotgenoten.

Tijdens de Schrijfmarathon van 2015 schreven we ook massaal veel brieven naar de Mexicaanse autoriteiten om de vrijlating te vragen van Yecenia Armenta. Ze werd in 2012 gearresteerd en 15 uur lang fysiek, mentaal en seksueel gefolterd tot ze “bekende” betrokken te zijn bij de moord op haar man. Ze ondertekende haar bekentenis geblinddoekt. Vier jaar later, na verschillende acties van Amnesty, werd ze vrijgelaten.

Ook Vitalina Koval, een dappere holebi-activiste uit Oekraïne, komt langs op de kick-off van de Schrijfmarathon 2018. Vitalina werd in maart 2018 aangevallen door extremisten tijdens een protestactie voor de rechten van holebi’s en transgenders. Tijdens de Schrijfmarathon worden er brieven geschreven naar de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken met de vraag activisten zoals Vitalina beter te beschermen en het geweld tegen hen onafhankelijk te onderzoeken en vervolgen.

“We kijken reikhalzend uit naar het bezoek van deze bewonderenswaardige dames. Het is een hele eer om hen op de kick-off van de Schrijfmarathon in Vlaanderen te mogen verwelkomen. Zoals elk jaar komen er ook weer een boel muzikanten langs die de honderden briefschrijvers komen aanmoedigen met gratis optredens”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Tijdens de kick-off op zaterdag 1 december wordt er twaalf uur lang geschreven van 10u tot 22u. Wie last heeft van kramp in de handen kan een gratis handmassage krijgen. Voor wie honger en dorst heeft, zijn er drank en hapjes in overvloed.

Na de kick-off loopt de Schrijfmarathon nog tot 31 december. Amnesty-activisten en sympathisanten organiseren grote en kleine schrijfmarathons over heel Vlaanderen. Iedereen kan een marathon organiseren: daarvoor zijn handige actiepakketten verkrijgbaar via www.schrijfmarathon.be. Al meer dan 500 mensen hebben een actiepakket besteld en organiseren één of meerdere marathons thuis, in de bibliotheek, op café of elders. Ook meer dan 20 gemeenten springen op de kar en organiseren een marathon.

Dit jaar richt Amnesty International de schijnwerpers tijdens de Schrijfmarathon op enkele straffe vrouwelijke mensenrechtenverdedigers. Net omdat ze opkomen voor de rechten van anderen zijn ze zelf ook het slachtoffer van onrecht. Meer dan ooit zelfs krijgen ze vandaag te maken met intimidatie, misbruik en geweld, worden ze aangevallen, gevangen genomen, gefolterd en zelfs vermoord.

 

?Mensen die geen tijd hebben om eigenhandig brieven te zitten schrijven, kunnen op www.schrijfmarathon.be alle brieven digitaal ondertekenen van 1 tot en met 31 december.

Meer info: https://www.amnesty-international.be/schrijfmarathon

take down
the paywall
steun ons nu!