Verslag -

Actie in Antwerpen voor solidariteit met Rif-protesten

Een paar honderd activisten hielden afgelopen zaterdag 30 juni een optocht in Antwerpen die eindigde aan het Marokkaanse consulaat in Hoboken. De betogers protesteren tegen de hoge straffen die de leiders van de Hirak-beweging in de Rif hebben gekregen en vragen meer solidariteit met de Rif-opstand. Ze vragen ook dat de internationale gemeenschap meer druk op Marokko zet om de mensenrechten te respecteren en de repressie tegen de bevolking te stoppen. Bekijk hierhet fotoverslag en de speech.

dinsdag 3 juli 2018 10:52
Spread the love
Dinsdagnacht hebben we het verschrikkelijke nieuws moeten vernemen van de torenhoge straffen die de vreedzame betogers van de Hirak hebben gekregen.

Uiteraard hebben we dit verwacht want sinds de massa-arrestaties van mei van vorig jaar, krijgen we een heel jaar zulke berichtgevingen binnen van boetes en gevangenisstraffen.

Inmiddels zitten er meer dan 600 gewetensgevangenen vast wegens de Hirak, wegens de sociale beweging die pleit voor betere sociale voorzieningen! Is dit een misdaad?!

Veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf omdat je opkomt:

  • -Tegen corruptie, en voor economische ontwikkelingen
  • -Tegen uitbuiting, en voor ziekenhuizen en universiteiten
  • -Tegen discriminatie, en voor respect

Eén ding staat vast, het masker van Marokko is hiermee helemaal gevallen! Het land schendt hiermee niet alleen de mensenrechten maar geeft ook een duidelijke les aan haar volk: niemand komt aan de privileges van de elite! Hiermee heeft Marokko ook vandaag haar schoolrapport gekregen:

  • -De punten voor democratie: 0/10
  • -De punten voor mensenrechten: 0/10
  • -De punten voor eerlijke processen: 0/10
  • -De punten voor sociale rechten: 0/10

Marokko gebuisd over heel de lijn!  

Internationale druk heeft weinig resultaat gegeven, of moeten we stellen dat de internationale druk minimaal was? Het grootste onrecht is aangedaan. Er zijn geen eerlijke processen, mensen zijn gefolterd en gemarteld – rapporten van Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties beamen dit!

We vragen om meer internationale druk op Marokko.  

We eisen:

  • Toegang voor journalisten en andere waarnemers in het gebied!
  • Onderzoek naar de Europese subsidies voor de ontwikkeling van achtergestelde gebieden in Marokko zoals de Rif-regio.
  • We eisen eerlijke processen en de vrijlating voor de politieke gevangenen van de Hirak.

Naarmate de repressie daar groeit, groeit de solidariteit in de diaspora. Wij zijn niet van plan om langer te zwijgen, het is genoeg geweest! We geloven in een menswaardig bestaan voor iedereen en gaan met onze solidariteitsacties door zolang het moet!

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!