Nieuws, Afrika, Samenleving, Politiek -

Marokko: Stop de intimidatie van Hirak protestleidster Nawal Benaissa

De Marokkaanse autoriteiten moeten de veroordeling van Nawal Benaissa, een vreedzame activiste van de Hirak-beweging herzien. Benaissa werd herhaaldelijk geïntimideerd en lastiggevallen omdat ze opkomt voor de rechten van de mensen in de noordelijke Rif-regio. Amnesty International doet deze oproep daags voor de hoorzitting in hoger beroep. De zitting werd alvast uitgesteld tot 20 november.

donderdag 18 oktober 2018 17:13
Spread the love

De mensenrechtenverdediger werd vervolgd vanwege commentaren die ze op Facebook plaatste tussen juni en augustus 2017, waarin ze de inwoners van de provincie Al Hoceima opriep zich bij de protesten aan te sluiten. En vanwege de kritiek die ze gaf op het buitensporig gebruik van geweld door de veiligheidsdiensten tegen demonstranten.

“Deelnemen aan vreedzame protesten en je uitspreken voor respect voor mensenrechten zijn geen misdaden. De veroordeling van Nawal Benaissa is een duidelijke poging om haar de mond te snoeren en haar activisme en rol in de Hirak-beweging te criminaliseren.

De veroordeling van Nawal Benaissa is een duidelijke poging om haar de mond te snoeren en haar activisme en rol in de Hirak-beweging te criminaliseren.

De autoriteiten moeten haar veroordeling vernietigen en alle aanklachten tegen haar onmiddellijk laten vallen”, zegt Heba Morayef, directeur Midden-Oosten van het Amnesty International en directeur van Noord-Afrika.

Nawal Benaissa werd tussen juni en september 2017 vier keer gearresteerd en is ook herhaaldelijk geïntimideerd en lastiggevallen door de autoriteiten. Terwijl ze werd vastgehouden, eisten de autoriteiten dat ze haar Facebook-account met meer dan 80.000 volgers zou afsluiten, wat ze ook deed.

Op 15 februari van dit jaar werd ze veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden en een boete van 500 dirhams (ongeveer USD 50) op beschuldiging van “deelname aan een niet toegelaten demonstratie”, “beledigen van ordehandhavers” en “het aanzetten tot criminele wandaden”.

“Nawal Benaissa is het laatste slachtoffer van Marokko’s repressie tegen de protestbeweging Hirak waarvan minstens 400 demonstranten zijn aangehouden en vervolgd”, zegt Heba Morayef.

“In plaats van critici zoals Nawal Benaissa te intimideren en lastig te vallen om haar activisme, moeten de Marokkaanse autoriteiten net zorgen voor de vrijlating van alle vreedzame betogers, mensenrechtenverdedigers, activisten en journalisten die zijn gearresteerd omdat ze hun rechten op vrijheid van meningsuiting en vreedzaam vergaderen uitoefenen.”

Nawal Benaissa werd een van de meest prominente woordvoerders voor de Hirak-protestbeweging na de arrestatie van Hirak-kopstuk Nasser Zefzafi in mei 2017.

“Ik kon de manier waarop de mensen uit mijn regio behandeld werden niet accepteren. Als moeder van vier kinderen die bezorgd is om hun toekomst, kan ik me inleven in de grieven van deze jonge mannen en vrouwen die de straat opgingen om een ??fatsoenlijk leven en sociale gerechtigheid te vragen“, vertelde ze aan Amnesty International.

“Ik kon de manier waarop de mensen uit mijn regio behandeld werden niet accepteren. Als moeder van vier kinderen die bezorgd is om hun toekomst, kan ik me inleven in de grieven van deze jonge mannen en vrouwen die de straat opgingen om een ??fatsoenlijk leven en sociale gerechtigheid te vragen.“ 

“Toen Nasser Zefzafi en andere activisten zich organiseerden en de Hirak-beweging creëerden, voelde ik de behoefte om me aan te sluiten en mijn stem te laten horen. Ik ging van de keuken naar de straat om universele mensenrechten te vragen.”

Amnesty International zal aan haar honderdduizenden leden en sympathisanten wereldwijd vragen om actie te ondernemen voor Nawal Benaissa, als onderdeel van haar grootste jaarlijkse mensenrechtencampagne, Write for Rights, die op 29 november van start gaat.

Achtergrond

De Hirak-beweging in het Amazigh-sprekende Rif-gebied in Al Hoceima, Noord-Marokko, begon nadat Mouhcine Fikri, een visboer, in oktober 2016 door een vuilniswagen werd verpletterd. Hij probeerde zijn vis te recupereren die door de plaatselijke autoriteiten in beslag was genomen. Zijn dood leidde tot de sociaal-economische protesten die bekend werden als de Hirak-beweging.

Tussen mei en juli 2017 hebben Marokkaanse veiligheidstroepen honderden demonstranten gearresteerd en vervolgd, waaronder tientallen kinderen. Mensenrechtenverdedigers zoals Hirak-advocaat Abdessadak El Bouchattaoui kregen ook gevangenisstraffen in processen die ver verwijderd staan van de internationale normen voor een eerlijk proces.

Gedurende deze periode hebben de autoriteiten verschillende betogingen verboden en routinematig buitensporig geweld gebruikt tegen demonstranten. In augustus 2017 stierf activist Imad el-Attabi aan het hoofdletsel dat hij de maand voordien had opgelopen tijdens betogingen in Al Hoceima. De autoriteiten zeiden dat ze de omstandigheden waarin hij gewond raakte, aan het onderzoeken waren, maar tot nu toe zijn er geen resultaten bekend gemaakt.

Origineel artikel: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/10/morocco-end-intimidation-of-hirak-protest-leader-nawal-benaissa/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!