De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Couscous en muziek Marokkaanse ambassade doen viroloog Van Ranst coronaregels vergeten

Couscous en muziek Marokkaanse ambassade doen viroloog Van Ranst coronaregels vergeten

woensdag 10 november 2021 18:36
Spread the love

Belgische viroloog Marc Van Ranst schudde afgelopen zaterdag zijn benen los bij een feest van de Marokkaanse ambassade in Antwerpen. Het filmpje met de danskunstjes van de viroloog ging viraal.

Marc Van Ranst werd ook in de Belgische media bekritiseerd voor zijn hypocrisie. De viroloog roept aan de ene kant de Belgen op om zoveel mogelijk contact te vermijden, terwijl hij zichzelf niet houdt aan zijn eigen advies.

Opvallend is ook dat de viroloog die zich als progressief opstelt en klaagt over extreemrechts in België het niet erg vond om te dansen tussen Marokkaanse fascisten. Het feest, dat georganiseerd werd door het autoritaire Marokko om de annexatie van de Westelijke Sahara te vieren, werd bijgewoond door extreemrechtse Marokkanen. Deze Marokkanen, waar Van Ranst mee feestte, zweren vanuit België trouw aan Mohamed 6 en steunen de mensenrechtenschendingen in Arif en de Westelijke Sahara. Evenals het opsluiten van kritische journalisten en activisten.

Enkele Belgische activisten met Noord-Afrikaanse roots hebben Marc Van Ranst benaderd om uitleg te geven over zijn discutabele deelname aan het feest van de Marokkaanse ambassade (zie screenshot onderaan). Zij uitten hun verbazing en zorg over het feit dat een Belgische medisch autoriteit zich inlaat met activiteiten van een buitenlands regime dat geen respect heeft voor mensenrechten. De viroloog toonde echter geen enkele begrip en interesse in de mensenrechtenschendingen, gepleegd door de Marokkaanse staat. Voor hem was de ‘gastvrijheid’ van de Marokkaanse ambassade belangrijker dan mensenrechten.

In ruil voor de couscous en de muziek die de viroloog heeft genuttigd, werd hij gebruikt door de Marokkaanse staatsmedia om de onderdanen van Mohamed 6 wijs te maken dat het regime van de despoot wel deugt.

Ook in Luik hielden de handlangers van Rabat een feest. Met veel nationalistisch gezang in aanwezigheid van de Marokkaanse ambassadeur Ameur en Fouad Ahidar is maar de vraag of corona maatregelen in acht werden genomen (video).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!