Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, België -

Vrouwenbewegingen uit 46 landen roepen op tot Women’s Strike

Onder het moto ‘solidarity is our wapen’ roepen vrouwenbewegingen uit 46 landen op om deel te nemen aan een Women's Strike tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Met de staking willen ze een daadkrachtiger aanpak vragen voor geweld tegen vrouwen op alle niveaus en de precaire situatie van veel vrouwen in de wereld aanklagen. Ook in België doen er verschillende vrouwenbewegingen mee. “Een vrouwendag is meer dan nodig, zelfs onze reeds verworven rechten staan overal onder druk", klinkt het.

donderdag 2 maart 2017 22:29
Spread the love

De vrouwen hebben hier toch alle rechten, is een vrouwendag nog nodig in het Westen hoor ik u al zuchten. Een vraag die elk jaar weer opduikt. Maar van ongelijk loon, recht op abortus, geweld tegen vrouwen tot femicide: de situatie van de vrouw is anno 2017 en zelfs in het Westen niet helemaal wat het hoort te zijn. Heel wat moeders in onze welvarende contreien moeten al ploeterend gezin en werk zien te combineren en komen amper rond.

Women’s Strike België
Het is niet omdat erger gesteld is met de situatie van vrouwen elders in de wereld, dat de vrouwen hier niet meer moeten opkomen voor hun rechten, vindt Sarah Scheepers van de vrouwenbeweging Ella vzw. Ze trekt mee de Women’s Strike in België. “We zien dat reeds verworven rechten meer en meer onder druk komen te staan met figuren als Trump. Kijk naar een land als Polen waar de regering het recht op abortus terug wou inperken. Of de besparingsmaatregelen van onze regering. Die treffen vooral de vrouw. Het is een door de overheid geïnstitutionaliseerd seksisme.” 

 

De Belgisch Women’s Strike is er gekomen op initiatief van een aantal individuele vrouwen die de internationale oproep zagen op sociale media. “We gingen met het initiatief naar onze organisaties die het meteen steunden, ook Ella vzw,” bevestigt Scheepers.

In elk land hebben de vrouwenbewegingen een aantal thema’s naar voren geschoven die ze belangrijk vonden. Voor de Belgische vrouwenbeweging staat vooral de eis voor een betere combinatie arbeid en gezin en een kordatere aanpak van geweld tegen vrouwen op de agenda. Scheepers: “Vrouwen doen gigantisch veel onbetaalde zorgarbeid. In combinatie met de hoge werkdruk wordt het bijna onhoudbaar, zeker voor vrouwen in precaire situatie. Bovendien komt daar de flexibilisering van arbeid nog bij. Beeld je in welke taak het is om opvang voor je kinderen te plannen als je een contract hebt waar je op elk moment van de dag opgeroepen kan worden om enkele uren te komen werken.”

Moslimvrouwen redden

Het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw op alle terreinen is nog steeds niet evident. Naast het recht op abortus dat in sommige landen onder druk komt te staan, vindt Scheepers ook dat het hoofddoekenverbod moet worden afgeschaft: “Niemand heeft zich te moeien met wat je aantrekt. Of je op een strand quasi naakt wil rondlopen of je wil bedekken, het gaat niemand aan.”

Het argument dat wij westerse vrouwen het allemaal voor elkaar hebben en moslimvrouwen moeten gered worden, vindt Scheepers ook onzin en een bliksemafleider. “Witte arme vrouwen of arme moslimvrouwen kampen vaak met dezelfde soort problemen wat betreft opleiding, rolpatronen en dergelijke. Het zijn issues die kleur en religie overstijgen.”

Feministische universiteit 
Een aantal vrouwelijke doctoraatsstudenten, doctor-assistenten en docenten van de Universiteit Gent hebben zich aangesloten bij de Women’s Strike. Ze pleiten voor een feministische universiteit. Doctoraatsstudente Loes Debuysere, één van de initiatiefneemsters van de actie aan de UGent windt er geen doekjes om: “Bij ons zie je relatief veel doctoraatsstudenten, maar hoe meer je naar boven kijkt, hoe schaarser het aantal vrouwen. We hebben bijvoorbeeld geen vrouwelijke hoogleraren. Anderzijds zie je dat ongeveer al het kuispersoneel vrouwen zijn met hier en daar een gekleurde man. Bij studenten en personeel zijn mensen met een migratie-achtergrond dan weer veel te weinig vertegenwoordigd. Er is dus een uitgesproken scheeftrekking.”

 

De feministen van de UGent willen een andere soort universiteit. Loes Debuysere: “We willen een universiteit waar collega’s niet voortdurend op de toppen van hun tenen moeten lopen, omdat de werklast veel te hoog is. Een universiteit waar van het ouderschap genoten kan worden en waar andere vormen van zorg combineerbaar zijn met een carrière. Een universiteit waar elke vorm van geweld (fysiek of psychologisch, impliciete en expliciete discriminatie …) niet meer in de doofpot wordt gestoken maar waar geluisterd wordt naar slachtoffers. Een universiteit die zich uitdrukkelijk feministisch, inclusief en divers manifesteert en dat ook uitdraagt in lessen en in de praktijk.”

Loes Debuysere hoopt dat de kandidaten voor de rectorsverkiezingen hun eisenpakket zullen onderschrijven en met concrete voorstellen en engagementen zullen komen.

Femicide & Day Without Women
Wereldwijd doen er 46 landen mee aan de Women’s Strike. Een harde aanpak van geweld tegen vrouwen en de precaire situatie van vrouwen zijn strijdpunten die overal terugkeren.

Argentinië heeft het voortouw genomen in de oproep voor Latijns Amerika. In landen als Argentinië, Mexico en Peru, klagen ze vooral geweld tegen vrouwen en femicides (moord op vrouwen) aan evenals de inperking van het recht op abortus. Verschillende Latijns Amerikaanse landen staan in de top tien wat betreft geweld en moord op vrouwen. De straffeloosheid is hierbij een groot probleem. In Polen en Ierland is dan weer het recht op abortus geen evidentie. In Ierland is het nog strikt gereglementeerd. Duitsland, Italië, Zweden en Schotland willen een echt beleid dat seksisme en seksueel geweld op vrouwen en intrafamiliaal geweld kordaat aanpakt.
In de VS hebben de vrouwen na het aantreden van Trump een succesvolle Women’s March gehouden. De vrouwenbewegingen roepen er nu op om op 8 maart a Day without Women te houden. Ze vragen vrouwen om niet te gaan werken, niet te gaan shoppen en een rood kledingstuk te dragen om hun solidariteit te tonen. Hiermee willen ze de onmisbare waarde van vrouwen in de maatschappij en de economie aantonen.

 
De vrouwenbewegingen uit de deelnemende landen hebben een hele resem creatieve suggesties opgelijst voor vrouwen die willen deelnemen aan de Women’s Strike. Gaande van een complete staking op werk en in het huishouden, een seksstaking, boycotten van bedrijven met seksistische advertenties, een out of office met de eisen, een protestbetoging, een petitie tekenen tot wegblokkades. Bekijk de suggesties hier

Voor de mensen die er nog aan twijfelen, de strijd is alleszins niet gestreden!

Meer info:

SOCIAL MEDIA #

#8M
#womensstrikebelgium
#WomensStrike
#MujeresEnHuelga
#NosotrasParamos
#Istrikefor
#DayWithoutAwoman

LINKS

– Overzicht van alle acties en activiteiten in Vlaanderen

– Overzicht van de acties wereldwijd

– Internationale website van de Women Strike

Getuigenis van vrouwen waarom ze staken

– Petitie om de eisen van de vrouwen te steunen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!