Coöperanten van een collectief project voor windenergie in Oostenrijk kijken toe op de installatie van hun windmolen (Friends of the Earth Europe)

Helft EU-burgers kan elektriciteit produceren in 2050 als EU wil

De helft van alle EU-burgers kan tegen 2050 zelf zijn elektriciteit produceren, als de overheden hen daar de juiste wettelijke ondersteuning voor geven, volgens een rapport van vier ngo's. De grote energieproducenten blijven zich tegen deze democratisering verzetten.

dinsdag 27 september 2016 09:59
Spread the love

De Europese ngo’s European Renewable Energies Federation, Friends of the Earth Europe, Greenpeace en European Federation of Renewable Energy Cooperatives onderzochten het potentieel van burger-energieprojecten in de EU. De conclusie van hun onderzoek werd gebundeld in het rapport The Potential of Energy Citizens in the European Union is dat 264 miljoen “energieburgers”, individuen, gezinnen en kleine ondernemingen 45 procent van de nodige energie in de EU zullen kunnen opwekken tegen 2050, als ze individueel of collectief energie opwekken met zonnepanelen op hun dak of door te participeren in collectieve wind- of zonne-energieprojecten.

Verzet van grote elektriciteitsproducenten
In 2016 ondervinden burgers nog veel legale, administratieve en tarifaire hindernissen om zelf elektriciteit te kunnen opwekken, stelt het rapport. “Met een gedegen Europees raamwerk kunnen de energieburgers een belangrijk aandeel van de nodige hernieuwbare energie zelf gaan opwekken. De grote, industriële energieproducenten verzetten zich echter tegen de democratisering van het energiesysteem.”

Als de EU-burgers ondersteund zouden worden door de juiste wetgeving kunnen in 2050 meer dan 264 miljoen burgers, of de helft van de EU-bevolking, hun eigen energie opwekken. Volgens de studie zou Zweden daarin het voortouw nemen met een geschatte 79 procent van de eigen bevolking die zelf energie zou produceren in 2050. Letland heeft het grootste potentieel om bijna-zelfvoorzienend te worden: energieburgers kunnen hier tot 83 procent van de energie die het land verbruikt, zelf opwekken.

Europees bewustzijn groeit

De onderzoekers berekenden het potentieel aan de hand van bestaande gegevens over huidige energieburgers, de economische situatie en het bewustzijn van de Europeanen over hernieuwbare energie en de klimaatverandering. “Het onderzoek toont aan dat mensen de mogelijkheid hebben om een revolutie te ontketenen in het Europese energiesysteem en het welzijn van de planeet op de eerste plaats willen zetten”, zegt Molly Walsh van Friends of the Earth Europe.

Tara Connolly, energie-adviseur van Greenpeace EU, vindt dat naar aanleiding van de resultaten van de studie “de EU de weg moet vrijmaken voor wakkere energieburgers, in plaats van de grote, vervuilende bedrijven te blijven ondersteunen. Het tijdperk van de energie-dinosaurussen is voorbij”, zegt ze.

Bron: People can power the energy revolution

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!