Reportage -

Sfinks Mixed: een festival van vrijwilligers

Sfinks Mixed is een festival dat jaarlijks op de inzet van vele vrijwilligers kan rekenen. Zowel bij de opbouw, de afbraak, als tijdens het festival steken vele mensen hun handen uit de mouwen om Sfinks in goede banen te leiden.

donderdag 28 juli 2016 17:20
Spread the love

Liesje Deckmyn vertelt over haar ervaring als vrijwilligerscoördinator. Zij staat in voor de planning, het zoeken van de vrijwilligers en het contacteren van groepen. “Ik probeer gewoon zoveel mogelijk verschillende mensen te bereiken om zo ons festival te verrijken.”

Dit jaar staan er ongeveer 1580 vrijwilligers paraat. Het merendeel van de vrijwilligers meldt zich gewoon zelf aan. “Dat is echt ongelofelijk. We werken bijna volledig met vrijwilligers en alles komt uiteindelijk op zijn pootjes terecht. Mensen melden zich wel vrij last-minute aan, maar uiteindelijk geraken we er zo wel,” vertelt Deckmyn.

Vrijwilligers komen van overal. Veel komen uit de streek, maar sommigen komen zelfs uit Nederland om hier vier dagen kei hard mee te werken.

Alle taken door vrijwilligersVrijwilligers zijn backstage druk in de weer.

Deze vrijwilligers staan zowel bij de opbouw als de afbraak paraat, maar ook tijdens het festival helpen zij met het onthaal, de horeca, de kinderanimatie, het afvalbeleid, de ondersteuning van de marktkramers en zoveel meer. Er zijn bijvoorbeeld ook geen commerciële eetstands te vinden. Alles wordt gerund door vrijwilligers.

“Zowel de stagemanagers, als de elektriciens, als de deco-ploeg zijn vrijwilligers. Iedereen werkt op dezelfde manier en alles wordt laagdrempelig gehouden. De decoratie wordt bijvoorbeeld gemaakt door mensen met een mentale beperking, de vlaggen worden gemaakt door mensen die graag naaien. Uit het vluchtelingencentrum in de buurt kwamen enkele kleermakers, koks en opbouwers een handje toesteken. Iedereen kan hier doen wat hij/zij goed kan,” vertelt Patrick De Groote, de organisator van Sfinks.

“Vluchtelingen kunnen zo even hun gedachten verzetten.”

Dit jaar focuste Sfinks ook op de samenwerking met asielzoekers. “Ik dacht dat dit zowel voor hen, als voor ons een leuke meerwaarde zou zijn. Dit is dan ook heel goed gelukt,” zegt vrijwilligerscoördinator Liesje Deckmyn.

Het asielcentrum van Lint heeft heel hard geholpen bij de opbouw van het festival. “Het zijn stuk voor stuk kei harde werkers. Dat is echt waanzinnig. Ze proberen ook een paar woordjes Nederlands bij te leren. Dit is zeker een unieke ervaring en ik krijg alleen maar positieve dingen te horen.”

“Deze mensen zijn ook gewoon ontzettend blij om hier te kunnen helpen, zo kunnen ze even de miserie van thuis vergeten en nieuwe mensen leren kennen.”

Tarq (18) is een Afghaan die in Iran woonde. Hij woont op dit moment in het vluchtelingencentrum in de buurt. Zes maanden geleden kwam hij alleen naar België. “Ik kwam te voet, met de auto en met bussen. Nu ben ik al vijf maanden naar school aan het gaan.” Voor Afghanen blijkt het vanaf 12 jaar heel moeilijk om naar school te kunnen gaan in Iran. In Afghanistan zijn er ook te veel problemen. “Maar hier kan ik naar school gaan. Later zou ik dan ook graag een boer worden, want ik hou van hard werken.”

Tarq is blij dat hij hier kan komen werken. In zijn land was het zeer moeilijk, maar ook in het centrum zijn er wel problemen. Zelf houdt hij het meest van hard werken: sleuren met hekken en hout, meehelpen met opbouwen en afbreken van het festival. Hij heeft dan ook nog veel shiften op het programma staan voor de komende dagen.

“Veel mensen uit het centrum zijn harde werkers en zijn heel blij dat ze hier kunnen komen helpen,” vertelt Tarq.

Team up

“Je kan hier als vrijwilliger van alles leren en van alles doen. Alles is mogelijk,” vertelt Deckmyn.
De vrijwilligers organiseren zich in verschillende teams: Veiligheid, SHIT (Sfinks Horeca Interventie Team – staan in voor al het logistieke in verband met horeca), interventie, handmade food,… “Het is leuk om te zien hoe er echt teams bestaan op het festival. Het team Interventie bijvoorbeeld, dat instaat voor de tenten en het materiaal, is een heel hecht team. Ze hebben zelfs hun eigen T-shirts laten maken.”

De sfeer zit hier ook echt goed. Alle mensen werken hier met hetzelfde doel en alles wordt laagdrempelig gehouden. “Er is zelfs een echte (vriendschappelijke) strijd ontstaan tussen het team Interventie en het team SHIT. Bij een vorige editie hadden ze een grote katapult gemaakt en waren ze met van alles op elkaar aan het schieten. Dat is gewoon hilarisch.”

Een van de vrijwilligers is Ellen (21) die meehelpt bij de eetstandjes. Ellen was ijverig broodjes aan het smeren, maar ze nam even de tijd om met ons te praten. Samen met een vriendin komt zij helpen op Sfinks Mixed. Ellen is zeer geëngageerd, want niet alleen op Sfinks zet ze zich in als vrijwilliger, deze zomer werkt ze al enkele weken mee aan de Speelweken in Borsbeek.

Alle vrijwilligers en de organisatie samen zorgen ervoor dat de 41ste editie van Sfinks Mixes weer een geslaagde editie wordt. Voor meer informatie over het festival of over hoe je je kan aanmelden als vrijwilliger, kijk dan op de website van Sfinks Mixed.

take down
the paywall
steun ons nu!