Eén Belg op internationaal cannabiscongres

Eén Belg op internationaal cannabiscongres

dinsdag 5 juli 2016 17:20
Spread the love

Vorige week was Polen gastheer voor de 26ste internationale wetenschappelijke bijeenkomst betreffende cannabinoïden, georganiseerd door de International Cannabinoids Research Society (ICRS). Vierhonderd cannabisonderzoekers van over gans de wereld verzamelden in Bukowina Tatrza?ska, Zuid-Polen. Echter vanuit België, noch onderzoek, noch deelnemers.

Cannabinoïden uit plantmateriaal noemt men fytocannabinoïden. Niet alleen de cannabisplant produceert cannabinoïden, maar ook ons menselijk lichaam, namelijk de endocannabinoïden. Ons endocannabinoïdensysteem (ECS) is pas relatief recent ontdekt, eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Helaas, is het huidige wetenschappelijk onderzoek naar cannabinoïden zelden de toediening van cannabis als plantmateriaal in wetenschappelijke proefpersonen.

ECS versus cannabis

Cannabiswetenschappers voeren onderzoek naar het ECS door toediening van synthetische cannabinoïden of uit plantmateriaal geïsoleerde fytocannabinoïden. Ook het stimuleren of deactiveren van cannabinoïdereceptoren via verschillende chemische stoffen, leert ons wat over het ECS. Verder kunnen onderzoekers het van nature in het lichaam aanwezige ‘THC’ of anandamide beïnvloeden door de stof die voor afbraak ervan zorgt, te stimuleren of deactiveren.

Het meeste onderzoek verloopt in proefdieren of menselijk weefsel in proefbuisjes. En zelden gaat het over het toedienen van cannabis, maar wel het beïnvloeden van het ECS op vereenvoudigde wijze via toediening van één of enkele cannabinoïden en het stimuleren of deactiveren van receptoren of, het van nature aanwezige, anandamide. Hierdoor valt er vanuit de resultaten van dit type cannabisonderzoek ook weinig praktisch te veralgemenen naar cannabisconsumenten of -patiënten.

Internationaal onderzoek

Het meest gepresenteerde cannabisonderzoek kwam uit de Verenigde Staten, Canada en Israël. Vanuit Europa was er beperkt onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland. België was qua cannabisonderzoekers niet vertegenwoordigd. De Belgische Cannabis Social Club, Trekt Uw Plant vzw zond wel een bestuurslid. Deze doctor in de medische wetenschappen was de enige Belgische deelnemer aan het congres.

Uiteraard hebben landen waar cannabis gelegaliseerd is, een voorsprong in het cannabisonderzoek. In die landen kan de wetenschappelijke focus zelfs rechtstreeks gaan naar de interactie tussen het plantmateriaal en de mens. De resultaten van zulk onderzoek zijn veel nuttiger voor cannabisconsumenten en -patiënten, want cannabis bestaat uit honderden verschillende stoffen. Qua fytocannabinoïden alleen al gaat het over meer dan honderd verschillende werkzame stoffen.

Blauwdruk

Als cannabis binnenkort wettelijk gereguleerd wordt in België, dan zou onmiddellijk van start gegaan kunnen worden met cannabisonderzoek op basis van plantmateriaal en levende proefpersonen. De Cannabis Social Clubs Trekt Uw Plant en Mambo pleitten vorige maand nog in hun blauwdruk voor wettelijke regulering van cannabis in België voor de legalisering van thuisteelt, Cannabis Social Clubs en bescherming van de medicinale consument.

Een wettelijke regulering van cannabis kan ervoor zorgen dat België zijn achterstand op vlak van cannabis- en cannabinoïdenonderzoek snel kan inlopen. Zo kan Belgisch onderzoek bijdragen aan het beter verstaan van het brein, het zenuwstelsel en heel het menselijk lichaam en een rechtstreekse meerwaarde betekenen voor cannabisconsumenten en -patiënten.
dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!