Zo kwamen de fascisten toe op de stille wake

Politie escorteert honderden gewelddadige fascisten naar stille wake in Brussel

Onder begeleiding van de politie werden honderden fascisten van onder meer Nation toegelaten op het Beursplein waar mensen in alle stilte aan het rouwen waren. Pas vele minuten en veel haat en geweld later grijpt de politie in.

zondag 27 maart 2016 16:06
Spread the love

Hoewel de grote samenkomst tegen de angst op vraag van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon afgelast was, waren toch veel mensen net als de voorbije dagen naar de Beurs gekomen. Het was er stil. Enkele duizenden mensen bogen het hoofd, waren in gedachten verzonken, rouwden, staken kaarsjes aan of keken naar de honderden bloemen en kindertekeningen. Een vrouw doorbrak de stilte met een ingetogen stukje operazang.

Plots klinken er vanaf het Brouckèreplein luide mannenstemmen. Enkele honderden in het zwart geklede mannen – velen met het gezicht verborgen achter een bivakmuts – worden door de politie geëscorteerd richting het Beursplein. Aanvankelijk was er verwarring. Veel rouwenden aan de Beurs dachten dat het mensen waren die hun steun kwamen betuigen.

De mannen stormden door naar het monument dat de Brusselaars bouwden, ze scandeerden ‘on est chez nous’ en ontrolden spandoeken. Ik ga voor het spandoek staan en probeer te verhinderen dat ze het monument betreden, maar krijg meteen een slag in het gezicht. Ik heb op de knieën mijn bril moeten zoeken tussen de kaarsjes en bloemen. Enkele fascisten vertrappelen de bloemen en kaarsjes.

Andere mensen delen ook in de klappen. Ouders met kinderen proberen in paniek weg te geraken. Maar de politie sluit al snel het hele plein hermetisch af. Zelfs journalisten worden niet doorgelaten. Een agent zegt: “Ze hadden beloofd vreedzaam te betogen.”

De fascisten bezetten even de trappen van de beurs en blijven hun vijandige slogans scanderen. Pas na een hele tijd grijpt de politie in en probeert hen te isoleren. Schuchter beginnen de Brusselaars hun geroep te overstemmen met boodschappen van vrede. Ze krijgen gestrekte armen en middelvinger als antwoord.

Pas als twee waterkanonnen ter plaatse zijn begint de politie aan de ontruiming van de fascisten.Ze worden opnieuw de Anspachlaan richting Brouckère opgedreven. De rouwenden op het plein krijgen volle bierblikken over zich heen geworpen vanuit de bijeengedreven fascisten. Er worden ook bommetjes gegooid.

De tientallen camera’s van de internationale pers registeren zonder goed te begrijpen wat er gebeurt. Een vreedzame bijeenkomst werd verboden, maar honderden dronken en agressieve fascisten kregen de toestemming om zich onder de rouwenden te begeven en werden daarbij zelfs begeleid door de politie. Blijkbaar circuleerden gisteren al berichten op sociale media over hun komst. Ze kwamen samen in Vilvoorde en vertokken daarna naar Brussel. De politie heeft hen begeleid van het Noordstation naar de Beurs. Wie neemt hier de verantwoordelijkheid voor?

UpdateIn Vilvoorde was er al veel politie bij

De neonazi’s waren samengekomen in Vilvoorde waar er al veel politie aanwezig was. Inwoners van Vilvoorde meldden op Facebook dat de politie Vilvoordenaars van Marokkaanse origine aanmaande om binnen te blijven.

 

 

 

 

 

 

 

Ondertussen hebben de voorzitters van SP.A, Groen, CD&V en Open Vld een gezamenlijk mededeling verstuurd:

“Het Brusselse Beursplein groeide deze week uit tot een symbool van troost, hoop en veerkracht. Het werd een forum waar duizenden burgers een duidelijk signaal de wereld insturen: terrorisme kan onze samenleving niet uit verband spelen. Wij nemen dan ook in de duidelijkst mogelijke bewoordingen afstand van een kleine haatdragende minderheid, die met deze actie de verbondenheid en sereniteit poogt te ondermijnen. Wie verdeeldheid zaait en haat predikt speelt de vijanden van onze democratische samenleving alleen maar in de kaart.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever weigerde deze mededeling te ondertekenen. “We zien er de meerwaarde niet van in. Na de aanslagen kwam er géén gezamenlijke mededeling, en nu wel? Dat is een fout perspectief. Hooligans hebben de psychologie van een kind: hoe meer aandacht je hen geeft, hoe interessanter ze zich voelen. Dit is met een kanon op een mug schieten”, aldus Bart De Wever.

Deze neonazi’s behoren tot Casuals United Belgium. Ze roepen al op voor een nieuwe betoging op zaterdag 2 april in Molenbeek.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!