Een boerin oogst organische sla van haar boerderij in de gemeente Caimito, op 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Havana (Jorge Luis Baños/IPS)
Wereld, Samenleving -

Toenadering VS zet biologische landbouw Cuba onder druk

De biologische landbouw van Cuba ontstond deels uit noodzaak. Toen in 1991 de chemische producten uit de Sovjet-Unie en de Oostbloklanden wegvielen, moesten de Cubanen immers een alternatief zoeken. De dooi van de relaties met de VS kan dat veranderen, vrezen voorstanders van deze vorm van landbouw.

maandag 14 maart 2016 14:19
Spread the love

Humberto Ríos, een van de pioniers van de biologische landbouw in Cuba, won in 2010 de winnaar de Goldmanprijs, ook wel de groene Nobelprijs genoemd, voor zijn aandeel in de verbetering van zaden en andere ecologische technieken in een groot deel van Cuba.

Hij meent dat de biologische landbouw in Cuba niet klaar is voor de nieuwe mogelijkheden die de vraag in de VS naar biologische producten zal creëren. Bovendien vreest hij een “invasie van conventionele landbouw”, die “meer dan 25 jaar biologische landbouw zal opslokken.”

Sinds de dooi tussen de VS en Cuba eind 2014 inzette, waren er al enkele Amerikaanse initiatieven om de landbouwmarkt op het eiland te openen. De verwachting is dat die nog zullen toenemen na het historische bezoek van president Obama op 21 en 22 maart 2016.

In de noordwestelijke gemeente La Palma, waar Ríos destijds pionierswerk verrichtte met een handvol lokale boeren, werken vandaag 500 van de 1127 landbouwbedrijven zonder chemische meststoffen. Elsa Dávalos, lokaal lid van de Asociación Nacional de Agricultores Pequeños (ANAP – Nationale Vereniging van Kleine Landbouwers), ziet al de eerste tekenen van een oprukkende conventionele landbouw.

Bepaald zaaigoed, zoals maïs en bonen, worden geleverd met technologische en chemische pakketten. “Veel producenten zullen daarvoor kiezen om tot een grote oogst te komen zonder dat het hen veel werk kost.” Dat wordt in de hand gewerkt door de economische hervormingen die de regering van Raúl Castro in 2008 inzette. Landbouw kreeg daarbij veel aandacht, vooral omdat de invoer van voedsel Cuba jaarlijks honderden miljoenen kost.

De Cubaanse landbouwers klagen over een gebrek aan kunstmest, machines, irrigatiesystemen en arbeidskrachten. Door de zwakke industrialisatie kunnen ze niet profiteren van overschotten of oogsten van mindere kwaliteit. Biologische boeren hebben het nog zwaarder omdat dit soort landbouw nog veeleisender is.

“Het is zeer moeilijk voor de boer om normaal te werken en ook nog eens de tijd te vinden om biologisch te werken”, zegt Yoan Rodriguez, coördinator van het PIAL, het project dat Ríos destijds opstartte. “Cuba opent zich stilaan voor de wereld en door onderhandelingen met de VS zal dat nog toenemen. Op de een of andere manier zullen ook de chemische middelen die de mondiale landbouwmarkt verzadigen, hier arriveren. Het wordt dan erg moeilijk om het werk van zoveel jaren overeind te houden.”

Bron: Deshielo con Estados Unidos pone a prueba agroecología cubana

 

take down
the paywall
steun ons nu!