Steden ontwikkelingslanden vinden samen duurzame oplossingen

Johannesburg, Lima en Beijing gaan samen met twintig andere steden eigen duurzame oplossingen bedenken. Ze hebben daarvoor een gemeenschappelijk platform opgericht dat succesvolle ervaringen deelt tussen burgemeesters over de hele wereld.

donderdag 10 maart 2016 16:47
Spread the love

Via het nieuwe Global Platform for Sustainable Cities, dat op 9 maart 2016 werd gelanceerd in Singapore, moet in de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar bijeengebracht worden voor 23 steden in Brazilië, Ivoorkust, China, India, Maleisië, Mexico, Paraguay, Peru, Senegal, Zuid-Afrika en Vietnam.

“Als dit goed aangepakt wordt, kunnen compacte, veerkrachtige, inclusieve en milieuvriendelijke steden een motor worden voor ontwikkeling, groei en werkgelegenheid. Tegelijkertijd dragen ze bij tot een gezonder en beter leven voor de inwoners”, zegt Naoko Ishii, voorzitter van de Global Environment Facility (GEF). Dit samenwerkingsverband van landen, internationale instituten en de private sector, moet het Platform financieren.

Klimaatverandering

Steden verbruiken nu al twee derde van de wereldwijde energie en zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de werelduitstoot van broeikasgassen. In 2050 zullen er meer dan twee miljard mensen wonen – de helft meer dan nu. Deze groei zal naar verwachting het sterkst zijn in Azië en Afrika.

Het Platform wil de betrokken steden helpen om voorzieningen op het gebied van water, energie en transport op een duurzame manier te verbeteren. Via het Platform willen de steden ook onderzoeken hoe ze zich kunnen wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Bijna een half miljard mensen wonen immers in kuststeden die kwetsbaar zijn voor stormen en de stijgende zeespiegel.

Bron: Global Platform for Sustainable Cities launched in Singapore

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!