Foto: Ludo De Brabander
Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek -

Grootste Britse betoging tegen kernwapens in jaren

Rond de 60.000 mensen betoogden afgelopen zaterdag in Londen tegen de plannen van de Britse regering om het huidige kernwapenarsenaal te vernieuwen. De oproep ging uit van de Campaign for Nuclear Disarmament (CND). Het was de grootste antikernwapenbetoging in jaren.

maandag 29 februari 2016 12:15
Spread the love

De manifestanten zijn niet te spreken over de miljarden die de Britse regering wil pompen in massavernietigingswapens terwijl jaar na jaar op de publieke dienstverlening en sociale zekerheid wordt bespaard. Volgens Philip Dunne, de Britse minister voor Defensie-aankopen, zullen de onderzeeers voor het Trident nucleair systeem alleen al 25 miljard Britse pond kosten (31,5 miljard euro). De operationele kosten raamde hij op 6% van het Britse defensiebudget. Inmiddels heeft de regering die kostprijs al naar boven moeten bijstellen in haar Strategic Defence Review, waar de productiekost voor de vervanging van de huidige vier onderzeeers alleen al op 41 miljard Britse pond (52 miljard euro) wordt geraamd. Voor de levensduur van het nucleaire systeem (32 jaar) is er tussen de 167 (212 euro) en 183 miljard (232 Britse pond (tussen de 212 en 232 miljard euro) mee gemoeid.

Willen we een goed werkende Nationale Gezondheidszorg of willen we miljoenen mensen de dood in jagen

Verschillende sprekers drukten daarover hun verontwaardiging uit die duidelijk gedeeld werd door de deelnemers aan de betoging. Roger McKenzie van UNISON, de grootste vakbond voor de openbare diensten zei: “De regering vernietigt de publieke dienstverlening en stopt het geld in wapensystemen. Ze zegt dat er geen geld is voor de openbare diensten. We weten dat dit een leugen is. Trident is pure geldverkwisting. We hebben dat geld nodig voor de openbare diensten”.

De Britse actrice Vanessa Redgrave zei dat de regering “de dood kiest boven het leven. Willen we een goed werkende Nationale Gezondheidszorg of willen we miljoenen mensen de dood in jagen”. “Kernwapens hebben maar een doel: zoveel mogelijk mensen doden”, aldus Redgrave.

Opmerkelijk was ook de deelname van Nicola Sturgeon, de Schotse premier en leidster van de Schotse Nationale Partij (SNP), de derde fractie in het Britse parlement. “Hoe kunnen we andere landen vragen om te ontwapenen als we zelf blijven herhalen dat onze veiligheid afhankelijk is van kernwapens. Dat is nonsens”, aldus Sturgeon die beloofde van Trident een verkiezingsthema te maken tijdens lokale verkiezingen in mei 2016.

Met grote verwachting werd uitgekeken naar de linkse labourleider Jeremy Corbyn wiens deelname aan de betoging door het conservatieve deel van het partijestablishment werd gecontesteerd. Corbyn zei dat hij als labourleider is verkozen met een programma waarin het verzet tegen Trident een sleutelcomponent vormde. Verwijzend naar de rol van zijn partij bij de totstandkoming van het non-proliferatieverdrag van 1968, zei hij: “ik wil een Labour regering zien die zich houdt aan al de artikels van het non-proliferatieverdrag.”

Tal van andere prominenten passeerden de revue: intellectuelen, vredesactivisten, religieuze, politieke en vakbondsleiders. Het verzet tegen Trident heeft een breed draagvlak. De regering wil evenwel dit jaar nog de beslissing doorduwen.

Lees hier het opiniestuk van Kate Hudson, de Algemene Secretaris van CND

take down
the paywall
steun ons nu!