Belgische broer van brein aanslagen Parijs in Marokkaanse cel

Op 10 oktober jongstleden werd Yassine Abaaoud, de jongere broer van het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs Abdelhamid Abaaoud, door Turkije op een vliegtuig gezet richting Marokko. Dat beweerde althans Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket aan DeWereldMorgen.be. Twee Marokkaanse bronnen bevestigen nochtans dat Yassine gewoon in Zaventem de vlucht nam met Royal Air Maroc richting Agadir.

vrijdag 20 november 2015 13:52
Spread the love

Yassine Abaaoud – de jongere broer van Abdelhamid, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs en sinds Verviers één van de meest gezochte terreurverdachten van Europa – legt een merkwaardig parcours af. Yassine Abaoud werd op 15 januari 2015 vrijgelaten uit de gevangenis van Oudenaarde nadat zijn aanhouding drie keer verlengd werd door de Raadkamer.

Net op 15 januari viel de politie binnen in een ‘safe house’ in Verviers waar twee verdachten doodgeschoten werden. Abdelhamid Abaaoud wordt genoemd als het hoofd van de terreurcel van Verviers. Hij zou met een Grieks en Turks nummer met de verdachten van Verviers gebeld hebben.

De gevangenis van Oudenaarde had instructies gekregen dat Yassine Abaaoud zijn gsm mocht houden toen hij daar opgesloten zat.

Volgens Alexandre Chateau, de advocaat van Yassine Abaaoud, werd zijn cliënt niet meer gezocht of verdacht in de zaak van zijn broer. Zijn naam dook nochtans opnieuw op begin oktober in een proces tegen vier jongeren uit Vilvoorde en Machelen, die verdacht worden van terrorisme. Eén van die vier, Mohammed Sadik Cherabi, zou niet alleen contact hebben gehad met twee vermeende leden van de terreurcel van Verviers maar ook met Yassine Abaaoud.

Alexandre Chateau had tot enkele maanden geleden regelmatig contact met zijn cliënt. De woordvoerder van het federaal parket Eric Van der Sypt was formeel in een gesprek met de redactie van DeWereldMorgen.be. “Hij is door Turkije op een vliegtuig naar Marokko gezet. Ik kan bevestigen dat dat niet op vraag is van het Belgische federale parket. Er liep dus ook geen aanhoudingsmandaat op onze vraag”, zegt Eric Van der Sypt.

Wij hebben zelf nochtans betrouwbare bronnen in Marokko die stellen dat Yassine Abaaoud op 10 oktober het vliegtuig van Royal Air Maroc nam uit Zaventem naar Agadir. Het federaal parket was dus blijkbaar slecht geïnformeerd.

Meester Chateau zei ook nog dat de vader van Yassine Abaaoud momenteel in Marokko is om zijn zoon te proberen vrij te krijgen.

Bij aankomst op de luchthaven van Agadir werd Yassine Abaaoud meteen gearresteerd. Sindsdien verbleef hij in een cel in de gevangenis van Salé, nabij Rabat. Zaterdagavond werd hij daar uit zijn cel gehaald en – wellicht – meegenomen voor ondervraging. Sinds donderdagavond of mogelijk vroeger zit hij opnieuw in zijn cel.

Woensdag bestormde de Franse politie een appartement in Saint-Denis. Abdelhamid Abaaoud kwam daarbij om het leven.

Donderdag al raakte bekend dat de Marokkaanse veiligheidsdiensten de Franse politie op het spoor zetten van Abdelhamid Abaaoud. Vrijdagnamiddag zal de Marokkaanse koning Mohammed VI volgens verschillende Franse media door de Franse president Hollande ontvangen worden op het Elysée.

(Dit artikel is een samenwerking met de onafhankelijke nieuwssite le Desk in Marokko.)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!