Molenbeek belaagd: ‘één stap vooruit, tien achteruit’

Molenbeek was maandag een belaagde gemeente. Dit stukje Brussel werd door de internationale media uitgeroepen tot jihadhoofdstad van de wereld. TV-ploegen uit heel de wereld joegen op moslims – liefst vrouwen met een hoofddoek – die ze een camera onder de neus konden stoppen. De Molenbekenaars proberen recht te krabbelen na de klap en organiseren woensdag een “Molenbeek geeft licht”-actie op het Gemeenteplein.

maandag 16 november 2015 19:17
Spread the love

In het anders zo drukke en levendige Molenbeek lagen de straten er verlaten bij. Wie niet echt naar buiten moest, bleef binnen. Wie het ongeluk had om toch het huis te moeten verlaten, werd belaagd door journalisten. Met hun camera’s en geluidstokken renden ze op de enkelingen af die zich schuchter over het voetpad haasten. “Kent u de terroristen, mevrouw?”

Toen dit weekend bleek dat enkele van de daders van de aanslagen in Parijs uit Molenbeek kwamen, verschoof alle aandacht naar deze gemeente van 80.000 inwoners in Brussel.

In schooltjes heerste de angst. Angst voor de klopjacht door de politie en de mogelijke aanwezigheid van daders maar ook angst voor de negatieve reacties en de jagende journalisten. In minstens één schooltje werd de refter vermeden en aten de kinderen hun boterhammen in de klas op.

“Eén van de mama’s vertelde mij: wij zijn drie keer bang. Bang voor de bommen, bang om aangevallen te worden door racisten en bang om achterna gezeten te worden door de pers”, zegt Stijn Soete, voorzitter van de ouderraad van de basisschool Vier Winden.

Soete was één van de aanwezigen op een inderhaast samengeroepen vergadering van organisaties uit Molenbeek. Onder meer Buurtsport, geneeskundige praktijk De Renfort, Yes, scholen en de Foyer braken zich het hoofd op een antwoord op de hetze.

Er werd beslist een kaarsenactie te organiseren woensdagavond om 17u op het Gemeenteplein. “We gaan tonen dat we samenhorig blijven. We eren de slachtoffers van Parijs en zoveel andere steden”, aldus Soete.

Jambon

Dinsdagnamiddag volgt nog een vergadering waarop mogelijk nog andere initiatieven besproken zullen worden. Integratiecentrum De Foyer liet weten dat zestig moeders uit Molenbeek minister van Binnenlandse Zaken Jambon uit op een brunchgesprek. Ze willen het met hem hebben over hoe het is om te leven en kinderen op te voeden in deze wijk. Jambon had op VTM gezegd dat hij Molenbeek wil opkuisen.

Het cynische is dat net De Foyer twee jaar geleden drooggelegd werd door de Vlaamse overheid. “Dit is de realiteit. Niet 1 euro mocht en zou er nog vanuit Vlaanderen aan eerstelijnswerk in Molenbeek gespendeerd worden. En de enkele afspraken die ik met ministers-partijgenoten van minister Jambon aangevraagd had om de toestand met hen eens te kunnen bespreken, kregen nooit een antwoord”, schrijft Johan Leman, voorzitter van De Foyer op zijn Facebook-pagina.

In De Standaard schuift Leman ook een oplossing naar voor: “Breng eerst alle mensen bij elkaar uit het sociale weefsel die bruikbare informatie kunnen aanreiken en die je kunt vertrouwen. Leg samen de blinde vlekken van de gemeente vast, de verdachte plekken. Laat daar veiligheidsmensen infiltreren. En sla daar dan hard toe. Die criminele elementen moet je elimineren. Maar je kunt dat niet doen zonder de steun van de plaatselijke bevolking. Dat democratische gehalte van de actie is noodzakelijk. Anders zul je de bevolking nooit mee krijgen en zullen ze het gevoel krijgen dat het tegen hen gericht is. Vergeet niet dat zij ook erg lijden onder de gewelddadige radicalisering.”

Comédienne en jeugdwerker in Molenbeek Sihame En-nashi ziet het somber in. “Moeten we na alle inspanningen van de voorbije jaren weer van nul beginnen? Dit is één stap vooruit en tien stappen achteruit. Dat is het triestige bal in Molenbeek. Ik denk aan de slachtoffers van de aanslagen, maar een deeltje van mij denkt, een beetje egoïstisch misschien, ook aan alles wat ons hier de komende tijd te wachten staat.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!