Politie-scherpschutter boven een SWAT-voertuig tijdens de burgerprotesten in Ferguson. Bron: Wikipedia, 13 augustus 2014

Politietraining leert Amerikaanse agenten om eerst te schieten en dan pas te praten

Hoewel steeds meer gevallen van politiegeweld het nieuws halen, blijft Amerikaans psycholoog William J. Lewinkski agenten trainen in de zogenaamde "shoot first"-methode. In de rechtszaal sluit hij zijn verdedigingsverhaal steevast af met de conclusie: de agent heeft correct gehandeld.

maandag 3 augustus 2015 16:37
Spread the love

‘Schiet eerst en behandel vervolgens de consequenties.’ Psycholoog William J. Lewinski traint Amerikaanse politieagenten in de zogenaamde methode “shoot first, ask questions later”. Voor zijn bedrijf Force Science Institute reist Lewinski het hele land door om seminaries te geven waarin hij politieagenten erop wijst dat ze binnen een kwart van een seconde beschoten kunnen worden door iemand die ze staande houden.

Bovendien verdient hij heel wat geld aan de schade die deze aanpak aanricht. Wanneer agenten terechtstaan nadat ze deze controversiële methode hebben toegepast, wordt Lewinski volgens The New York Times immers vaak – op verzoek van zijn cliënten – als getuige opgeroepen. Tegenover de rechter verdedigt hij de agenten voor 1000 dollar per uur. De psycholoog heeft er inmiddels al bijna 200 zaken op zitten.

Gezicht

John Burton is een advocaat uit Californië die gespecialiseerd is in zaken van ongeoorloofd politiegeweld. Volgens hem “sterven mensen door deze aanpak.” Het zijn voornamelijk Afro-Amerikaanse burgers die het slachtoffer zijn van politiegeweld.

Na Ferguson, New York en Baltimore probeert nieuwgeboren burgerbeweging Black Lives Matter politiegeweld en institutioneel racisme onderwerp te maken van een breed publiek debat. De laatste weken zijn het vooral sterfgevallen in politiecellen die de burgerbeweging en masse verspreidt in de hoop dat die door nieuwsstations opgepikt worden.

Zo is er Sandra Bland (28) die onderweg naar een sollicitatiegesprek door een politieagent in Texas werd tegengehouden omdat ze haar richtingaanwijzer niet had gebruikt bij het wisselen van rijbaan. Op beelden van de arrestatie zie je Bland op handen en knieën op het gras zitten naast de auto voordat ze werd meegevoerd naar het politiebureau. Op video is te horen dat ze roept dat hij haar veel te hard behandelt. Enkele dagen later, op 13 juli, wordt ze dood aangetroffen in haar cel.

Kindra Chapman is dan weer een 18-jarige tiener die op 14 juli in haar cel zelfmoord heeft gepleegd. In de maand juli zijn 6 Afro-Amerikaanse vrouwen overleden toen ze in hechtenis zaten. Sandra Bland uit Texas, Kindra Chapman uit Alabama, Joyce Curnell uit South Carolina, Ralkina Jones uit Ohio, Alexis McGovern uit Missouri, and Raynetta Turner uit New York.

Pseudowetenschappelijk

In de rechtszaal sluit Lewinski zijn verdedigingsverhaal steevast af met de conclusie: de agent heeft correct gehandeld. Ook bij het schieten van een ongewapend iemand, die eventueel met de rug naar de agent staat. De conclusie van de psycholoog staat meestal lijnrecht tegenover getuigenissen, resultaten van het forensisch onderzoek en videomateriaal die het verhaal van de agent inmiddels ontkracht hebben.

Advocaten zien hoe Lewinski vaak lang uitgerekte verhalen geeft als antwoord op vragen van hen of de rechter. Volgens de advocaten is dit een manier om juryleden op verkeerd dwaalspoor te brengen en, eventueel, de agent in kwestie vrij te pleiten. 
Lewinkski baseert zijn lesstof op eigen onderzoek dat volgens een psycholoog “pseudowetenschappelijk” is, zegt The New York Times.

Omdat Lewinski in politietijdschriften publiceert in plaats van wetenschappelijke tijdschriften hebben collega psychologen zijn onderzoek (nog) niet kunnen evalueren. Voor de politie en het Ministerie van Justitie maakt dat niet zo veel uit. Duizenden dollars worden aan de seminars van Lewinski uitgegeven.

Op dit moment verdedigt Lewinksi twee agenten uit
Albuquerque in de staat New Mexico. Ze hebben een dakloze man neergeschoten die een
tentje opsloeg op een plek waar het (volgens de agenten) verboden is om
te kamperen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!