raul fernando
Nieuws, Cuba, Cuban Five, Antiterrorisme, Cuba solidariteit -

Cubaanse anti-terrorist na 15 jaar vrijgelaten

Fernando González Llort, één van de Cuban Five, kon gisteren na meer dan 15 jaar onterechte opsluiting in de VS, terugkeren naar zijn vaderland. Drie anderen zitten nog vast, de strijd voor hun vrijlating gaat onverminderd verder.

zaterdag 1 maart 2014 14:48
Spread the love

War on terror

Sinds 1959 is Cuba het doelwit voor bedreigingen, sancties, invasies, sabotage en gewelddadige aanvallen op het eigen grondgebied. Daarbij vielen meer dan 3.000 doden en duizenden gewonden met een blijvende invaliditeit als gevolg.

In 1976 stierven 73 mensen door een bom aan boord van een Cubaans lijnvliegtuig. Het vliegtuig explodeerde in volle vlucht. Het brein achter deze aanval waren twee mannen van Cubaanse afkomst: Orlando Bosch en Luis Posada Carriles. Zij werkten ooit voor de CIA.

In het begin van de jaren 90, na de val van de Sovjet-Unie, trachtte Cuba het toerisme uit te bouwen. Snel daarna begonnen rechtse groepen bannelingen in Miami met een gewelddadige campagne. Ze richtten zich tegen hotels, toeristencentra, bussen, luchthavens en andere vakantiefaciliteiten, zodat buitenlanders niet meer naar het eiland zouden durven reizen. Verschillende bommen ontploften waarbij een buitenlandse toerist het slachtoffer werd.

Cuban Five

De FBI reageerde niet op de Cubaanse oproep om hiertegen iets te ondernemen. Daarom zond Cuba vijf mannen naar Miami om te infiltreren in de organisaties die verantwoordelijk waren voor deze gewelddaden. De bedoeling was informatie te verzamelen over de planning van gelijkaardige acties, zodat ze konden ontmanteld worden voor hun uitvoering.

De vijf slaagden erin bewijzen te verzamelen over specifieke groepen en personen in Miami die deelnamen aan de agressie. Dankzij het doorspelen van hun informatie werden verschillende bomaanslagen voorkomen, waarbij vermoedelijk tientallen mensen zouden zijn omgekomen.

Politiek proces en internationale solidariteit

Maar in 1998 werden ze ontmaskerd en gearresteerd. De Vijf kregen een politiek proces, gemanipuleerd door de anti-Cubaanse maffia. De aanklachten waren niet gebaseerd op feiten, maar op ‘intenties’ om tot strafbare feiten over te gaan. Voor de aanklacht over spionage kon geen enkel materieel bewijs worden voorgelegd. De openbare aanklager probeerde bovendien zelf de aanklacht ‘samenzwering met het oog op moord’ uit het proces te verwijderen omdat hij hem onbewezen achtte en vreesde dat het hele proces daardoor op de helling kwam.

Toch werden de Cuban Five op 8 juni 2001 over de hele lijn veroordeeld tot extreme gevangenisstraffen. De vijf kregen samen vier levenslange straffen en 77 jaar.

De zaak van de Cuban Five kon van bij de aanvang wereldwijd rekenen op een grote en nog steeds groeiende solidariteit. De VN, Amnesty International en tien Nobelprijswinnaars spraken zich uit voor hun vrijlating. In het verleden sloten de ministers Yves Leterme en Karel De Gucht zich daarbij aan. De commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Belgische senaat stemde in 2011 een resolutie i.v.m. hun vrijlating.

In december 2009 werden de straffen van drie van de Vijf verminderd, onder druk van de internationale publieke opinie.

Terug in Cuba

In oktober 2011 kwam René González vrij nadat hij zijn straf had uitgezeten. Hij kon echter niet terug naar Cuba omdat hij eerst nog drie jaar in de VS moest verblijven om te ‘re-integreren in de maatschappij’. Uiteindelijk mocht hij in april van vorig jaar dan toch terugkeren naar zijn vaderland.

Fernando was toen hij gearresteerd was, illegaal in de VS.  Daardoor werd hij na zijn vrijlating onmiddellijk in de boeien geslagen en overgeplaatst naar een gesloten instelling. Dit keer zagen de autoriteiten er echter vanaf om het terugkeerprocedure te rekken. Een dag na zijn vrijlating werd hij het land al uitgezet.

In Cuba werd Fernando opgewacht door zijn familie, de familieleden van zijn metgezellen en door president Raúl Castro. (Korte reportage, langere reportage).

De strijd gaat verder

Drie overige metgezellen, Gerardo, Antonio en Ramón, zitten nog steeds onterecht gevangen in de VS. Gerardo heeft tweemaal levenslang en zal zonder internationale druk nooit vrijkomen.

De Vijf kunnen rekenen op wereldwijde steun. In meer dan honderd landen ijveren Free the Five comités voor hun vrijlating. Tien Nobelprijswinnaars hebben een oproep gelanceerd aan Obama om de Vijf onmiddellijk vrij te laten. In verschillende parlementen, o.a. in België, kwamen er steunoproepen. Ook uit juridische hoek komt er veel steun van over heel de wereld.

Volgende week vindt in Londen een internationale onderzoekscommissie plaats over de zaak van de Vijf. De commissie zal voorgezeten worden door een prestigieuze internationale jury. De Amerikaanse schrijfster Alice Walker (The Color Purple), een voormalige Procureur Generaal van de VS, ex-voorzitters van het Opperste Gerechtshof van Indië en Frankrijk, een ex-magistraat van het Grondwettelijk Hof van Zuid-Afrika en andere hoge gasten zullen deelnemen aan dit evenement.

Wie zelf de campagne voor de vrijlating van de Cuban Five wil steunen kan hier terecht.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!