Iedere idioot zijn orkaan
Klimaat, Klimaatverandering, Klimaatsceptici, Orkaan, De wereld is naar de zak -

Iedere idioot zijn orkaan

maandag 23 december 2013 22:33
Spread the love

Laat ons inderdaad elke orkaan vernoemen naar de anti-intellectuelen die zich klimaat-‘scepticus’ noemen. In het verleden was ‘scepticus’ een eerbare bijnaam voor mensen die vraagtekens zetten bij bestaande dogma’s door er gefundeerde vragen bij te stellen. Tegenwoordig is scepticisme blijkbaar eerder een religie want geen klimaat-’scepticus’ is ooit met een origineel idee gekomen (nee, een wetenschappelijk artikel niet lezen maar wel bekritiseren is niet origineel… het is niet eens grappig).

Klimaatwetenschap is ook geen eenvoudige wetenschap, ik snap dat wel. En je leven is mislukt, je wil dat compenseren. Een degelijke opleiding afronden is je niet gelukt, je vriendin is lelijk, je baas minacht je, en die mails over piemelvergrotingen blijken steeds nep, … daar raak je gefrustreerd van. Maar is het dan echt nodig je zo compleet belachelijk te maken ten overstaan van de wereld, van toekomstige generaties?

Mensen die een bal vastpakken en roepen: ‘Kijk een banaan!’ werden vroeger in het circus geplaatst. Of, als ze de realiteit te hard gingen ontkennen, in een gesticht geplaatst. Tegenwoordig krijgen ze net zoveel media-aandacht als de paar mensen die niet compleet de weg kwijt zijn. En krijgen ze bovendien nog de geuzennaam ‘scepticus’ ook… en dan mag je niet zeggen dat de media compleet zijn gedegenereerd ‘want we schrijven wat de mensen willen horen’.

Geloven in antropogene klimaatopwarming is ineens ook een politieke keuze. ‘Geloof je erin?’ ‘Nee, want ik stem N-VA.’ Ik heb nog nooit een neo-nazi gehoord die gelooft in antropogene klimaatverandering, dus er zit wat in. Aan de andere kant geloof ik niet dat, bijvoorbeeld, Groen! ooit enige vooruitgang zal kunnen brengen, gewoonweg omdat hun politici niet geloofwaardig zijn. Ik ken er teveel die met een iPhone de wereld intweeten dat ze inzitten met het klimaat – iets wat je totaal  zou denken als je bedenkt waar deze iPhones vandaan komen.

Nog een mooie: ‘Het zal allemaal wel loslopen,’ hoor ik veel ouderen zeggen. Het is makkelijk praten, als je over een paar jaar onder de zoden ligt. Maar – en dat is het jammerlijkst van al – van de jongeren hoor ik zo weinig. De meesten hebben een smartphone en zo hun denkvermogens ge-outsourced, zodat zo een complex probleem ook niet meer te overzien is. Het is nochtans hun – onze – toekomst, die van onze kinderen, die nu wordt gesloopt, en ‘we’ laten het gebeuren.

En eigenlijk, met zulke ‘bondgenoten’, hebben we geen vijanden meer nodig. Ach, weet je, geef de tornado’s maar gewoon technische namen… ondanks alle opwarming gaan er nooit voldoende tornado’s zijn om de schuldigen van de aankomende crisis te benoemen.

take down
the paywall
steun ons nu!