De recente overstromingen in Groot-Brittannië, die de Britse economie al minstens 1,21 miljard euro kostten, geven een voorsmaakje van wat de EU te wachten staat. In het voorbije decennium veroorzaakten overstromingen in de EU voor 4,5 miljard euro aan economische schade. Grootschalige overstromingen, die vroeger zeldzaam waren, komen steeds frequenter voor, voorspellen wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam aan de hand van gedetailleerd onderzoek van de Europese rivierbekkens.
Ze berekenden dat daardoor de schade aan de economie tegen 2050 zal stijgen tot 23 miljard, onder meer door de klimaatverandering, maar ook door de verstedelijking en bevolkingsgroei. Niet alleen gaan steeds meer mensen in overstromingsgevoelige gebieden wonen, ze worden ook welvarender. Omdat ze meer bezittingen vergaren, is de schade ook groter bij overstromingen.
Maatregelen
Opvallend is dat amper een derde van alle verliezen verzekerd is. In veel Europese landen bestaat geen specifieke regeling voor overstromingen. De wetenschappers pleiten voor een Europese aanpak om overstromingsschade te beperken.
Uit de studie blijkt dat de maatregelen absoluut hun geld waard zijn: de aanleg van betere dijken en overstromingsgebieden kost ongeveer 1,75 miljard per jaar, maar spaart al snel 7 miljard euro per jaar uit aan schade.