Klimaatvoorspellingen onderschatten Afrikaanse vervuiling
Nieuws, Afrika, Milieu, Klimaatverandering -

Klimaatvoorspellingen onderschatten Afrikaanse vervuiling

Menselijke vervuiling in Afrika draagt in belangrijke mate bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en wordt in de bestaande klimaatmodellen onderschat, blijkt uit een Frans onderzoek.

vrijdag 14 maart 2014 14:00
Spread the love

De luchtvervuiling in Europa, Azië en de VS is bijzonder gedetailleerd in kaart gebracht, maar voor Afrika is veel minder informatie voorhanden. Een team van Franse en Afrikaanse wetenschappers bracht daarom voor elk Afrikaanse land de menselijke uitstoot van broeikasgassen in kaart.

Ze maakten hun inschatting op basis van onder meer het brandstofverbruik, veldonderzoek en bestaande onderzoeksprogramma’s zoals het African Capitals Pollution programma. Ze hielden daarbij rekening met de specifieke vervuilingsbronnen in Afrikaanse landen, waaronder heel wat motoren en verouderde voertuigen en houtskool als kookbrandstof.

Onderschat

Afhankelijk van de specifieke gassen of partikels is de Afrikaanse uitstoot goed voor tusen 5 en 20 procent van de wereldwijde vervuiling, een signifante factor die bijdraagt tot de klimaatverandering, besluiten de onderzoekers, die onderschat wordt in de huidige klimaatmodellen.

Bovendien zal het aandeel van de Afrikaanse vervuiling volgens hun projecties nog toenemen, naarmate de rest van de wereld de uitstoot terugdringt. Als er geen strengere wetgeving komt op het continent, kan tegen 2030 de vervuiling in Afrika voor bepaalde stoffen of gassen zelfs 20 tot 55 procent van het wereldtotaal uitmaken. Dat is veel meer dan wat nu in klimaatmodellen wordt verondersteld.

Het werk van de onderzoekers zal meegenomen worden in toekomstige berekeningen door het internationaal klimaatpanel van de VN (IPCC). De wetenschappers hopen dat hun resultaten ook lokaal gebruikt zullen worden en de gezondheid van Afrikaanse burgers ten goede kunnen komen. Ze publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Environmental Research Letters.

take down
the paywall
steun ons nu!