Klimaatverandering veroorzaakt meer stormen in Groot-Brittannië
Nieuws, Europa, Milieu, Klimaatverandering, Groot-Brittannië -

Klimaatverandering veroorzaakt meer stormen in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië mag zich de volgende dagen verwachten aan nog meer hevige regen en rukwinden. Delen van het land, die tot nog toe gespaard bleven van de stormen, komen nu in gevaar.

vrijdag 7 februari 2014 14:30
Spread the love

Volgens Met Office, de Britse tegenhanger van het KMI, krijgen de kusten in het zuiden en zuidwesten te maken met harde winden en hoge golven, en komt een nieuwe zone met zware neerslag tegen het weekend op de Britse eilanden af.

Daardoor stijgt de kans op nog meer overstromingen en stormschade. “Het stormweer zal de komende dagen blijven aanhouden”, zegt Andy Page, de hoofdmeteoroloog van de Met Office. “Zaterdag komt een nieuwe storm eraan, die opnieuw overstromingsgevaar met zich meebrengt. Door de harde winden is er ook risico op omgewaaide bomen die schade kunnen toebrengen aan de stroomnetten en mobiliteitsinfrastructuur.”

“Nu we nog meer rivier- en kustoverstromingen verwachten de volgende week, hebben we ploegen ter plaatse die de klok rond werken om huizen en gemeenschappen te beschermen. We hebben de voorbij drie dagen 122.600 eigendommen kunnen beschermen”, zegt John Curtin, hoofd Crisisbeheer van het Milieuagentschap. “We dringen er bij de mensen op aan voorzichtig te zijn en niet te rijden of stappen door overstroomd gebied, dat kan gevaarlijk zijn.”

Klimaatverandering

Steeds meer Britten zien de aanhoudende overstromingen als gevolg van de klimaatverandering. Prins Charles, die deze week een bezoek bracht aan de getroffen regio, zei op een zakenconferentie dat “ze een klassiek voorbeeld zijn van wat er gebeurt als je te weinig aandacht hebt voor de opeenstapelende gevolgen van de klimaatverandering.”

Deskundigen roepen nu al op om niet enkel een betere verdediging op te trekken tegen het stijgende water, maar op termijn ook sommige gebieden op te geven. De Somerset Levels, die al weken onder water staan, zijn zo’n gebied.

“We kunnen de keuze maken om de Levels voor altijd te beschermen”, zegt overstromingsexpert Hannah Cloke in de Britse krant The Guardian. “Maar dat zal heel wat middelen vergen. Mijn gevoel is dat je die gebieden uiteindelijk terug moet geven aan het water. Maar er leven mensen, die er hun brood verdienen, dus het is een netelige kwestie.”

take down
the paywall
steun ons nu!