Leden van de National Guard van de Amerikaanse staat Iowa plaatsen een twee meter hoge omheining om een elektrische generator te beschermen tegen overstroming door overvloedige regenval (foto National Guard, Iowa/IPS)
Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek, Klimaatverandering -

Wetenschap met één stem: klimaatverandering door mens is feit

Amerikaanse wetenschappers hebben zich ongewoon expliciet uitgelaten over de klimaatverandering. De overweldigende meerderheid van klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de klimaatverandering plaatsvindt en door de mens veroorzaakt wordt.

donderdag 20 maart 2014 11:21
Spread the love

De prestigieuze American Association for the Advancement of Science (AAAS) waarschuwt in een nieuw rapport, dat voor het grote publiek is bestemd, dat de wereld “ons klimaatsysteem naar abrupte, onvoorspelbare en potentieel onomkeerbare veranderingen dreigt te duwen die zware schade kunnen toebrengen.”

In het 29 pagina’s tellende rapport  ‘What we know’ gaan de wetenschappers in tegen de perceptie dat er nog altijd grote meningsverschillen zouden zijn tussen wetenschappers over de klimaatverandering en haar oorzaken.

Geen meningsverschillen

“Volgens opiniepeilingen denken veel Amerikanen dat de klimaatverandering nog altijd het voorwerp is van belangrijke wetenschappelijke meningsverschillen”, stelt het rapport. “Daarom is het belangrijk en steeds urgenter dat het publiek weet dat klimaatwetenschappers het er in hoge mate over eens zijn dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering echt plaatsvindt. Het rapport stelt dat 97 procent van de klimaatwetenschappers tot die conclusie komt.

Vorige maand hebben de Amerikaanse National Academy of Sciences en de Royal Society in Groot-Brittannië, eveneens twee prestigieuze wetenschappelijke instellingen, een gelijkaardig rapport gepubliceerd.

In hun rapport ‘Climate Change. Evidence and Causes’ gaven ze een overzicht van het belangrijkste wetenschappelijke bewijsmateriaal over de klimaatverandering.

take down
the paywall
steun ons nu!