Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Fred bervoets, Adriaan Raemdonck, Galerie De Zwarte Panter, Frans Heirbaut, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen -

Onstuitbare ijver Fred Bervoets sluit 45-jarig bestaan Galerie De Zwarte Panter af

Met de tentoonstelling 'Kabinet' rond het werk van Fred Bervoets en de monumentale beelden van Frans Heirbaut sluit Galerie De Zwarte Panter haar 45ste jaar af. Deze tentoonstelling is tevens gelinkt aan de viering van 350 jaar Koninklijke Academie voor Schone Kunsten waar heel wat artiesten die in de galerie exposeerden, inclusief de galeriehouder zelf, hun vak hebben geleerd.

zaterdag 21 december 2013 09:00
Spread the love

In deze expo toont Bervoets (1941)in zijn huisgalerij een groot aantal werken die hij de jongste jaren maakte, maar ook een reeks oudere creaties, die voor deze gelegenheid op extra groot formaat worden gepresenteerd. De muren van de kapel, maar ook de bijgebouwen, zijn tot aan de nok gevuld met werken van Fred Bervoets, wiens werklust en gedrevenheid velen blijft verbazen.

Het geheel oogt bovendien nog monumentaler door de bronzen beelden van Frans Heirbaut (1948), die de kunstschilder en de galeriehouder in standbeeldversie uitbeelden. Zelfs het eeuwige hondje van Adriaan Raemdonck werd voor deze gelegenheid in brons gegoten.

Trouw

Bervoets oogt statig in zijn typische houding met sigaret terwijl Raemdonck onsmakelijk vergezeld van het hondje Fleur, als symbool van trouw, nadenkend voor zich uitkijkt. De beelden worden in de tentoonstelling van Fred Bervoets opgesteld als een hommage aan de uitzonderlijkheid lange samenwerking tussen de galeriehouder en de kunstschilder en tevens ook naar aanleiding van het 45-jarig bestaan van Galerie De Zwarte Panter die haar deuren opende op donderdag 5 december 1968.

Rusteloos

De opstelling van de tentoonstelling in de galerie refereert naar het atelier van de meester zelf, waar de werken schijnbaar achteloos in allerlei formaten aan de wanden zijn opgehangen of gewoon op de grond liggen, al dan niet klaar voor de volgende actie. Het kabinet van Bervoets, voor wie het ooit bezocht, ruikt naar de geur van acide en zink en is een tempel van verf en creativiteit.

Je voelt er ook het rusteloze tempo van de kunstschilder die geen dag voorbij laat gaan zonder te creëren. Deze man spuwt beelden en onderwerpen met een onvatbare en bijna onwezenlijke snelheid uit, waarin hij alledaagse thema’s en het wezenlijke in de mens blootlegt en toont. Vanuit de dagelijkse realiteit en met de nodige humor en ironie confronteert Bervoets zijn publiek met onderwerpen uit het leven. Hij geeft de storm, en soms de rust, weer die in de geest van het leven woedt.

Academie

Deze tentoonstelling is gelieerd aan de viering van 350 jaar Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen waarbij de Scheldestad tot zondag 26 januari 2014 in het teken van de Academie staat en er een gevarieerd palet van tentoonstellingen, activiteiten en publicaties plaatsvindt.

Ook Bervoets, oud leerling en lesgever bij de Academie, werd in de viering opgenomen in de naar aanleiding van deze herdenking uitgegeven brochure waar een volledig hoofdstuk aan zijn leven en werk wordt opgedragen.

Bibliografie

Samen met deze tentoonstelling verschijnt het boek’ Fred Bervoets. ‘Zelfportretten 2010-2013’ met een overzicht van de zelfportretten die Fred Bervoets de laatste drie jaar heeft gemaakt. De teksten zijn van de hand van conservator van het Museum van Schone Kunsten Antwerpen, Paul Huvenne, kunsthistorica, Katharina Van Cauteren en Doctor in de Kunstwetenschappen, Johan Pas.

Het boek is door graficus, Gert Dooreman in vorm gegoten en wordt door uitgeverij Hannibal uitgegeven. Er is tevens een bibliofiele editie van gemaakt, die twee bijgekleurde etsen van de kunstenaar bevat en die verschijnt in een oplage van 50 exemplaren.

Praktisch: Fred Bervoets – Frans Heirbaut – Galerie De Zwarte Panter – Hoogstraat 70-72-74 – 2000 Antwerpen – Tot en met zondag 9 februari 2014. De galerie is gratis toegankelijk op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!